I ove godine zabilježeni slučajevi ranjavanja

Porodična veselja su u nekim selima i gradovina na Kosovu već počela. A sa veseljima su počeli i stari običaji. Iako policija Kosova sprovodi kampanju "Slavite srcem, a ne oružjem", kojom apeluje da se na proslavama ne puca iz oružja, i ove godine zabilježeni su slučajevi ranjavanja, ali bez smrtnih ishoda.

Pucnji na veseljima - vjenčanjima, proslavama rođenja djece i ostalih praznika i dalje se mogu čuti, uprkos činjenici da se ponekad zbog njih veselje naglo završi ranjavanjem ili čak pogibijom. Iz policije naglašavaju da je spovođenje kampanje "Slavite srcem, a ne oružjem" ipak urodilo plodom što je za rezultat imalo manji broj zabilježenih incidenata u odnosu na prošlu godinu.

"Ove godine imamo bolju situaciju, zbog primjenjenih preventivnih mjera policije i efikasne intervencije u nekoliko slučajeva. Incidenti su zabilježeni samo u protekla dva mjeseca. Policija je 10 puta intervenisala na svadbama i drugim veseljima, u kojima je povređeno devet osoba", kazao je Daut Hoxha, potparol policije.

Prema podacima policije, incidenti na veseljima se najčešće dešavaju na području Prištine, mada su zabilježeni i na drugim mjestima, tako su nedavno u Suvoj Reci na jednom vjenčanju zalutalim mecima ranjene tri žene. Sva odgovorna lica su sankcionisana.

"U intervencijama na proslavama, policija je zaplenila 17 komada različitog oružja, 58 komada municije. U operacijama je uhapšeno 14 osoba osumnjičenih za nezakonito posedovanje ili korišćenje oružja", dodao je Hoxha.

Sociolozi ističu da je iskazivanje sreće na veseljima kroz upotrebu oružja tradicija u cijelom regionu, ali da je ona opasna po okolinu i da se mora prekinuti, jer ushićenje i euforija koji vladaju na slavljima, potkrepljeni alkoholom, dovode do toga da se na moment "gubi razum" i da se ne razmišlja o posljedicama postupaka.

"Ova stara navika ukorenjena je iz ranijeg doba, i njome se iskazivala ne samo sreća nego i ponos cijele porodice prilikom ženidbe tj. udaje i kao opšta norma ponašanja opstala je do današnjih dana. Mislim da sada više nije vrijeme za takvo ponašanje, jer moramo biti pažljivi i prema ostalim ljudima u okolini, a da ne mislimo samo na svoju sreću i ponos. Ovakvi incidenti i tragedije mogu se izbjeći pooštravanjem zakona koji uređuju ovu oblast“, kazao je Shemsi Krasniqi, sociolog.

Svaki metak koji je ispaljen iz vatrenog oružja mora da završi negdje, pa i onaj koji je ispaljen u vazduh. On u jednom momentu gubi ubrzanje, okreće se i pri padu može da nanese ozbiljne povrede, a nije rijedak slučaj i da ubije čovjeka. Iz policije su još jednom apelovali na građane da prijave svako neprimjerenu upotrebu oružja, kao i njegovo nezakonito posjedovanje.

Kristina Petrović, RTK2