Tropske vrućine i širom regiona

Zbog tropskih vrućina širom regiona, na snazi je crveni meteo alarm. Iz Hidrometeorološkog Zavoda Kosova poručuju da će maksimalne temperature ovih dana iznositi 36 stepeni Celzijusovih.

Tropski talas će trajati do 12. avgusta, poručuju iz Hidrometeorološkog zavoda, indeks UV zračenja je ovih dana veoma visok, od  8-10, pa se građanima ne preporučuje boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

"Maksimalna temperatura će biti do 35-36 stepeni, a u višim predjelima od 34 do 35,  to će trajati do 11-12. avgusta, kada se i očekuje pad temperature, ali ne veliki pad, od 32-33 stepena. U ponedjeljak, 7. avgusta, očekuje se naoblačenje sa mestimičnim padavinama. Duvaće jugoistočni vjetar, brzinom od 8 metara u sekundi", rekao je meteorolog Besim Aliju.

Visoke temperature nepovoljno utiču na zdravlje ljudi. Hroničnim bolesnicima se savjetuje da se pridržavaju propisane terapije. Usled vrućine je u porastu i broj hipertoničara, a zbog nepažnje često dolazi i do pojave sunčanice.

"Tu je jako važna prva pomoć, tu osobu treba skloniti u nekoj prostoriji u hladovini, rashladiti dio glave, poprskati vodom i obavezna je rehidracija. Do toplotnog udara dolazi zbog direktnog uticaja sunčeve svjetlosti, dolazi do sloma termoregulacionog centra, simptomi se javljaju naglo u vidu prestanka znojenja, glavobolje, mučnine, povraćanja. Savjeti su isti kao kod sunčanice. Jako je važno da se kako i hronični bolesnici, tako i svi ostali rehidriraju, čak se i preporučuje da se na svakih 20 minuta popije po jedna čaša vode. Treba izbjegavati hladnu vodu iz frižidera, malo više čajeva, ne toliko toplih napitaka. Ishrana je jako važna, za ovaj period, koja je bogata voćem i povrćem i dosta tečnosti, a izbjegavati visokokaloričnu hranu, pogotovu hrana koja je bogata mastima, bjelančevinama", rekao je Dalibor Stojanović, načelnik službe opšte medicine sa kućnim liječenjem u Domu Zdravlja u Gračanici.

Bez obzira na upozorenja o opasnosti izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana ima i onih koji ne obustavljaju radove.

"Navikli smo na vrućinu, a pauzu pravimo od 12 do 15:30, sve zavisi od vremena. Glava je zaštićena, imamo kačkete i šlemove", rekao je Ljubomir Nedeljković, građevinski radnik.

"Što se tiče ovih ekstremnih vrućina inspektorat rada nema ovlašćenja da obustavi proizvodnju ili proces rada u određenim firmama, to nije predviđeno Zakonom o radu, međutim mi preko svojih inspektora koji su stalno prisutni na terenu preduzimamo mjere u smislu preporuka da u vremenskom razmaku poslije 11 do 16 časova kada su temperature preko 38 stepeni za određene djelatnosti, prije svega građevinarstvo, preporučujemo da se taj angažman smanji ili da se ne radi, ili da se radi sukcesivno da grupe radnika prave češće pauze uz što više tečnosti kako bi se zaštitilo zdravlje radnika", rekao je Jovica Filipović, zamjenik glavnog inspektora za zdravlje radnika.

"Ovdje sam od pola 7, rano ustanem, kome ne smeta vrućina, ali moraš malo da se zaštitiš, postavila sam kišobran, kartone, mora da se prodaje, rodio je paradajz, luk, moramo da radimo", rekla je Nadica Cvejić.

"Možemo, šta da radimo, da ne možemo ne bi došli. Imamo suncobran, uzimamo dosta tečnosti, iako je vrućina ima kupaca".

A kako se građani centralnog Kosova štite od vrućine.

"Rashlađujemo se vodom, sokovima, lakša ishrana, više tečnosti", rekao je Milorad Lazarević.

"Bio sam na more u Grčkoj 11 dana, ne smeta mi, pocrneo sam", kaže Jovanović Živojin.

 "Samo šetamo, ništa drugo".

"Jedva podnosim vrućinu, hvala Bogu što ima ova cisterna sa vodom. Pamtim ljeta, ali kao ovo ne", rekao je građanin Prištine.

U centru Prištine je postavljena cisterna sa vodom, kako bi građani mogli da se osvježe, a tu je i dežurna ekipa Hitne pomoći.

"Tu smo na usluzi građanima, imajući u vidu da su temperature veoma visoke, preko 35-36 stepeni Celzijusovih. Tu smo sa vatrogascima da bi pomogli građanima", poručio je dr Avdul Pacolli, specijalista porodične medicine.  

Stručnjaci napominju da temperaturna razlika između klimatizovane prostorije i spoljne ne sme da bude veća od 10 stepeni.

Aleksandra Nićić, RTK2