Dan

Za manje od sat vremena nastavlja se konstitutivna sjednica skupštine. Demokratska partija Kosova koja predvodi pobjedničku koaliciju PAN najavila je da njeni poslanici neće učestvovati. Mediji prenose da će to biti slučaj sa svim poslanicima PAN-a. U međuvremenu, Samoopredjeljenje je odbilo sinoćni prijedlog Kadrija Veselija o još jednom kandidatu za mjesto predsjednika Skupštine, ukoliko se istog dana glasa za Ramusha Haradinaja za premijera.


Arta Live by arta-realizatoret Nakon jučerašnje najave iz PDK-a da neće prisustvovati nastavku sjednice, mediji i danas prenose najave da se poslanici ove stranke, kao i cijele koalicije neće pojaviti u sali. Kao razlog za ovakvu odluku ponovo navode "samovolju" predsjedavajućeg Adema Mikullovcija, koji je, kako tvrde, "samovoljno prekinuo sjednicu", a potom je "samovoljno sazvao bez konsultovanja drugih stranaka", prenosi Lajmi.

Međutim, Koha navodi da bi bojkotovanje bilo u suprotnosti sa ustavnom odlukom iz 2014.
"Konstitutivna sjednica nikada nije zatvorena bez da se postigne glavni cilj - imenovanje predsjednika i potpredsjednika Skupštine," rekao je pravnik Vigan Qurolli, prenosi ovaj list.

Nema, međutim, detalja, šta bi se dogodilo ukoliko koalicija PAN danas zaista bojkotuje sjednicu Skupštine i kakve bi eventualne posljedice bile po ovu koaliciju, te da li bi u tom slučaju, druga stranka po broju glasova - Samoopredjeljenje dobilo priliku za formiranje vlade.

Sa druge strane, Samoopredjeljenje i Demokratska liga Kosova navode da odluka koalicije PAN ima veze sa nedostatkom glasova za izglasavanje PAN-ovog kandidata za predsjednika Skupštine.

Rano jutros lider LDK-a, Isa Mustafa, oglasio se i na svom Facebook nalogu, navodeći da "nema potrebe da traže odlaganja", ili "zahtjevaju dodatne sate i dane", jer se "rukovodstvo ne formira za jedan dan".
"Nikog ne uslovljavajte. Koristite pravo koje vam je dao Ustavni sud, ali ne beskonačno. Stvorite uslove za formiranje institucija i ne držite zemlju kao taoca," dodaje.

Oglasilo se i Samoopredjeljenje. Iz ovog pokreta odgovaraju na sinoćnu ponudu Kadrija Veselija o još jednom kandidatu za Predsjednika Skupštine, ukoliko se istog dana bude glasalo za kandidata za premijera ispred ove koalicije - Ramusha Haradinaja.

Ponudu Veselija za povlačenje kandidature, kako je nazivaju - pozdravljaju.

"Bilo je krajnje vrijeme da razmisli. Sada očekujemo da vidimo ko će da bude kandidat PAN-a za predsjednika skupštine. Hajde da predlože ličnost koja je sveobuhvatna," dodaju.

"Što se tiče Veselijevog zahtjeva da se glasa za Haradinaja, ne možemo postići dogovor sa Veselijem. Veseli je taj koji ima dogovor sa Haradinajem. Poslije neuspjeha gospodina Haradinaja da formira vladu, red je na naše kandidate," navode.

|Izvor: KoSSev|