SVE JE SPREMNO

Počela konstitutivna sjednica Skupštine Kosova, na kojoj treba da budu izabrani predsjednik i pet potpredsjednika. Sjednici, kao gost, prisustvuje William Walker.


Arta Live by arta-realizatoret 11:30 - Nastavljena sjednica, stigli poslanici PAN-a, 115 poslanika u sali

10:45 - Srpska: Glasaćemo za Predsjednika Skupštine, odluka o vladi naknadno

Poslanici Srpske podržaće izbor Kadrija Veselija za predsjednika Skupštine, dok će o tome da li će glasati za novu vladu naknadno odlučiti, prenose prištinski mediji, pozivajući se na izjavu predsjednika ove liste, Gorana Rakića.

"Glasaćemo za Predsjednika Skupštine, ali kada je Vlada u pitanju, o tome ćemo diskutovati nakon što vidimo šta su interesi Srba," rekao je Rakić, piše "Express", prenosi "Kossev.info".

Klan navodi da je Rakić, međutim, naveo "da će glasati za Predsjednika Skupštine, čak i ako je to Kadri Veseli, ili bilo ko iz PAN koalicije".

On je dalje rekao da Srpska neće blokirati proces, te da će odlučiti da li će ući u koaliciju sa PAN-om tek nakon konstitutivne sjednice.

Express prenosi i da je upravo glasovima Srpske koalicija PAN osigurala većina za formiranje nove kosovske skupštine.

Predsjedavajući sednice, najstariji poslanik, Adem Mikullovci, upravo je odredio i pauzu od pola sata, a u trenutku određivanja pauze, u skupštinsku salu ušli poslanici Srpske.

10:30 - Kontitutivna sjednica počela, bez poslanika PAN-a

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova upravo je počela. Sjednica je kasnila zbog nedolaska poslanika pobjedničke koalcije PAN, kojih i dalje nema u sali. Ipak, kvorum postoji, jer je prisutno 73 poslanika.

Uz poslanike ostalih stranaka, u skupštinskoj sali su strani ambasadori, a prisutan je i nekadašnji šef misije OSCE-a, William Walker, javljaju kosovski mediji.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Greg Delawie, oglasio se neposredno prije početka sjednice.

"Danas je važan dan za proces formiranja vlade. Nadam se da ću da vidim pozitivno djelovanje svih političkih partija za budućnost Kosova," napisao je Greg Delawie na svom Twitter nalogu.

09:45 - Sala je spremna, kao i dokumenti. Sjednica bi trebalo da počne od 10:00 časova, a predvodiće je najstariji i najmlađi poslanik. Ovu privilegiju će imati Adem Mikullovci i Teuta Rugova.

Kao najstariji poslanik ovog zakonovodstva, imaće čast da predvodi sjednicu dok se ne izabere predsjednik i potpredsjednik ove institucije.

Mikullovci će predvoditi sjednicu zajedno sa najmlađom poslanicom, Teutom Rugova, kojoj će ovo biti drugi put da dobije ovu čast, piše RTK.