Nakon dva mjeseca od izbora

Za danas je zakazano konstituisanje novog saziva Skupštine Kosova, nakon skoro dva mjeseca od održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

Izabrani poslanici biraju predsjednika i pet potpredsednika Skupštine.
Po Ustavu Kosova, predsjednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju koalicija PAN – Demokratska partija, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, i on se bira većinom glasova svih prisutnih poslanika Skupštine.
Tri potpredsjednika predlažu se iz tri najveće parlamentarne grupe, a preostala dva predstavljaju zajednice.
Međutim, već po toj tački, očekuje se rasprava.
Mjesto predsednika Skupštine Kosova pripada pobjedničkoj koaliciji PAN koja je osvojila 39 mandata. Mogući kandidat za to mesto je lider Demokratske partije, Kadri Veseli, koji je bio na toj poziciji i u prošlom sazivu i koji je podržao rušenje vlade Ise Mustafe, koalicionog partnera i lidera Demokratskog saveza Kosova.
Za izbor predsjednika Skupštine potreban je 61 od 120 glasova, tako da ova koalicija računa i na podršku poslanika iz manjinskih zajednica kojih je 20. Još uvijek nije sigurno da li su osigurali dva dodatna glasa.
Drugorangirani pokret Samoopredjeljenje i koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa, izjasnili su se da neće podržati mogućeg kandidata PAN-a za predsjednika Skupštine, Kadri Veselija.
Iz Samoopredeljenja kažu da na tu poziciju treba da dođe čovjek jedinstva, u čemu se Veseli, kako dodaju, do sada nije dokazao. Ovaj pokret međutim ne isključuje mogućnost da podrži izbor neke druge osobe iz pobjedničke koalicije.
Konstituisanje Skupštine otvorilo bi put predsjedniku zemlje da predloži mandatara za formiranje vlade, u ovom slučaju to je Ramush Haradinaj, kandidat PAN-a.
Kao i u slučaju izbora predsjednika Skupštine, i za izbor premijera je potreban 61 glas. Još uvijek su upitna dva glasa.
PAN koalicija tvrdi da ima glasove, što opovrgava pokret Samoopredeljenje, koji vjeruje da će u drugom krugu Albin Kurti dobiti mandat za formiranje vlade.
Skupština može da se raspusti ukoliko se u roku od 60 dana od dana konstituisanja ne formira Vlada.
Nijedna politička opcija na Kosovu nema dovoljan broj glasova da formira Vladu.
Prvorangirana koalicija PAN - Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijative dobila je 39 mandata, a pokret Samoopredeljenje 32.
I jedna i druga opcija gledaju prema koaliciji Demokratskog saveza, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, koja je dobila 29 glasova.
Demokratski savez je odlučan da ne stupi u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova.