Primjer suživota Srba, Albanaca i Roma

Selo Berivojce, nadomak Kamenice, broji oko 250 domaćinstava. Ono je pravi primer suživota Srba, Albanaca i Roma.

Dobrosusjedski odnosi u selu Berivojce kod Kamenice ulivaju nadu da je suživot Srba, Albanaca i Roma na Kosovu moguć. Tolerancija, poštovanje različitosti, uzajamna pomoć, glavne su karakteristike Berivojčana, marljivih poljoprivrednika koje kao i većinu, muči nezaposlenost.

"Lijepo živimo i sa Albancima i sa Romima, radimo, sarađujemo, nemamo nikakvih konflikata, pomažemo jedni drugima, a ovdje se uglavnom bavimo poljoprivredom", rekao je Stojan Stanković iz Berivojca.

"Živimo lijepo sa svima, upravo sam krenuo sa komšijom da radim, cio život smo zajedno, pomažemo se uzajamno", kaže Ilaz Muhaxheri.

Goran Vasić iz Berivojca kaže da je "velika stopa nezaposlenosti, ljudi nemaju posla, ovdje uglavnom zapošljavaju iz Srbije".

Opština Kamenica realizovala je niz infrastrukturnih projekata u ovom selu, kako bi poboljšala uslove života ovdašnjih mještana. Iz opštine najavljuju i nove projekte.

U Berivojcu je nedavno urađeno niz projekata, jedan od kapitalnih projekata je i riječno korito, park i kanalizaciona mreža, u vrijednosti od 90.500 eura.

"Trenutno su u toku radovi na vodovodnoj mreži, a postoji i niz projekata koje ćemo u skorije vrijeme realizovati", istakao je menadžer nabavke u opštini Kamenica Ejup Kastrati.

Uprkos visokoj stopi nezaposlenosti, Srbi, Albanci I Romi iz Berivojca vjeruju da će, zahvaljujući uzajamnoj podršci, prebroditi sve probleme i nastaviti sa njegovanjem dobrosusjedskih odnosa. Inače, ovo selo broji oko 800 stanovnika.