Konstitutivna sjednica 3. avgusta

Tri dana pred isticanje zakonskog roka, u četvrtak će se u Prištini okupiti poslanici šestog poslijeratnog saziva skupštine Kosova. Na dnevnom redu sjednice biće verifikacija novoizabranih poslanika, čime će novi saziv parlamenta biti konstituisan. Sjednicu će voditi najstariji i najmlađi poslanici, do izbora novog predsjednika skupštine.

Poslanici koalicije PAN (Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Inicijativa za Kosovo) na sjednici 3. avgusta predložiće Kadrija Veselija za novog predsjednika parlamenta, uvjereni da će dobiti 61 glas, koliko mu je potrebno da nastavi da obavlja istu funkciju, kao i u prethodnom sazivu skupštine.

Da bi Veseli dobio 61 glas, potrebno je da za njega glasaju poslanici Srpske liste, manjinskih partija i dva poslanika iz pokreta "Samoopredjeljenje" ili koalicije "LAA" (Demokratski savez, Alijansa za novo Kosovo i Alternativa).

Iz "Samoopredjeljenja" i koalicije "LAA" ističu da njihovi poslanici neće podržati kandidaturu Veselija, poručivši istovremeno da će neuspjeh izbora predsjednika parlamenta potvrditi nemogućnost da i Ramush Haradinaj, kao kandidat za mandatara koalicije "PAN", formira buduću vladu.

Odlazeći kosovski premijer i lider Demokratskog saveza Isa Mustafa tvrdi da koaliciji "PAN" nedostaje potreban broj glasova za formiranje nove vlade.

"PAN nema ni glasove ni ljude. Na izborima su osvojili četvrtinu glasova i to ne predstavlja većinu za izbor novih institucija. U ovom društvu, svi moraju biti odgovorni za svoje poteze", istakao je Mustafa, čija stranka sa "Samoopredjeljenjem" čeka neuspjeh koalicije PAN, kako bi dobili pravo  na formiranje nove vlade.

Dva dana uoči konstitutivne sjednice skupštine iz koalicije PAN stižu protivrečnosti oko obezbjeđivanja glasova za izbor predsjednika skupštine i vlade.

Poslanici "Inicijative za Kosovo", članice PAN-a, izjavili su da ne znaju da li su čelnici te koalicije obezbjedili 61 glas, dodajući da odgovornost leži na Kadriju Veseliju i Ramushu Haradinaju.

Poslanik "Inicijative" Zafir Berisha otkriva da i u PAN-u postoje glasovi koji favoriziraju nove izbore, koji bi bili održani nakon formiranja novog saziva skupštine.

"U slučaju da vlada ne bude izabrana, Kosovo će ići na vanredne izbore. Ovo je vrlo vjerovatno da će se desiti, jer čak i u PDK-u daju prednost izborima, kako bi izbjegli ovu situaciju", rekao je Berisha.

Iz PAN-a sada odstupaju i oko izbora nove vlade u danu kada će biti biran i predsjednik skupštine. Kažu da će vlada biti formirana brzo nakon izbora predsjednika parlamenta i u zakonskom roku.

Izgleda da su neostvariva obećanja Ramusha Haradinaja da će u istom danu biti konstituisan parlament, izabran njegov predsjednik i biti formirana nova vlada.

Analitičari kažu da je za formiranje vlade potrebno da onaj ko ima većinu, o tome obavijesti predsjednika Kosova, koji zatim određuje mandatara. On potom pokreće konsultacije sa strankama.

Proceduralno, kažu analitičari, potrebno je više dana da se zaokruži proces pred izglasavanje prijedloga za formiranje nove vlade u skupštini.