Suočavanje i sa samim sobom

Kadri Veseli i Ramush Haradinaj u četvrtak će posvjedočiti da li su osigurali potreban broj glasova u Skupštini. Toga će se dana vidjeti da li će bivši visoki oficiri UÇK-a uspeti dobiti "bitku" da budu izabrani na čelu zakonodavne i izvršne vlasti, piše danas list "Zëri"

Dvojica bivših visokih oficira UÇK-a, Kadri Veseli i Ramush Haradinaj, će se u četvrtak 3. avgusta suočiti sami sa sobom, gdje će se vidjeti hoće li dobiti "bitku", da prvi dođe na čelo zakonodavne, a drugi na čelo izvršne vlasti.

Rezultati izbora održanih 11. juna omogućavaju kandidatu koalicije PAN za premijera, Ramushu Haradinaju, da prvi pokuša da formira Vladu Kosova.

Ali, s druge strane, predstavnici LAA vide kao zadnju šansu Haradinaja, jer po njima, PAN-ov projekat je propao prije nego li je počeo.

Iako PAN s potpunim uvjerenjem kaže da će 3. avgusta formirati Vladu, kada će biti i održana konstitutivna sjednica Parlamenta, ostale partije kažu da je Haradinaj u nepovoljnom položaju kada je riječ o formiranju Vlade, piše dalje list "Zëri".

Iz "Samoopredjeljenja" kažu da je Haradinaj u nepovoljnom položaju nakon otopra VV i LAA-a.

Oni kažu da iz njihove koalicije neće glasati Haradinaja.

S druge strane, poznavaoci političkih pitanja prednost Haradinaja vide u tome što on ima prvi priliku da formira vladu, ali kažu da je sada jedino važno da se institucije formiraju.