Lokalna samouprava odbija ispunjenje uslova

Pojedini projekti Evropske unije na sjeveru Kosova se ili otkazuju, ili su u zastoju, zbog toga što lokalna samouprava odbija da ispuni određene uslove EU.

Tako je Sjeverna Mitrovica, opština u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, ostala je bez 7,8 miliona eura finansijske pomoći Evropske unije koja je bila namjenjena za izgradnju nove petospratne zgrade Univerziteta u Sjevernoj Mitrovici i Kulturnog centra.
Lokalna samouprava Sjeverne Mitrovice međutim nije uklonila ilegalno izgrađene objekte koji su bili u blizini mjesta gdje je trebalo da počne izgradnja, saopštila je EU, navodeći da je uklanjanje tih objekata bilo neophodno radi pristupa radnim oblastima.
Kancelarija EU na Kosovu žali zbog otkazivanja ovih projekata i smatra da su ovi sektori ključni u napretku Kosova.
S druge strane, gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, Goran Rakić, razočaran odlukom, kazao je da su pravi razlozi otkazivanja projekta to što je specijalna predstavnica EU, Natalija Apostolova tražila od opštine da se omogući nastavak revitalizacije mosta, kako je naveo "bez ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana".
Rakić je takođe rekao da se Apostolova ne trudi da pomogne u unapređenju života građana, već se bavi političkim ucjenama.
Dušan Radaković, izvršni direktor nevladine organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture kaže da prije svega ispaštaju građani koji očekuju od EU konkretne fondove i bolji život, i da se ti projekti svakako trebaju realizovati. On dodaje i da je Opština Sjeverna Mitrovica imala prisniju i bolju saradnju sa bivšim šefom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom, u odnosu na Nataliju Apostolovu.
"Ako je problem u infrastrukturi, zemljištu ili eskproprijaciji to je stvar koja je vrlo lako rešiva - nađe se druga lokacija, nađe se približna lokacija, koja može da reši to pitanje, ali je mnogo veći problem da neko blokira sredstva. Može se naći rešenje. Trebalo bi obe strane da sednu da razmotre šta su sve problemi i na koji način mogu da se reše", kaže Radaković.
I radovi na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici, koji se nalazi između južnog i sjevernog dela, i dalje stoje, jer je Rakić u aprilu naložio prekid radova "zbog niza incidenata koji ugrožavaju bezbednost građana“. Od međunarodnih i lokalnih bezbjednosnih organa zatražio je da osiguraju bezbjednost.
U međuvremenu, iz Policije Kosova su za Radio Slobodna Evropa rekli da je situacija u Sjevernoj Mitrovici u posljednjem periodu stabilna i da nije bilo većih incidenata.
Most, čiju rekonstrukciju finansira EU, trebalo je da bude otvoren u januaru ove godine, ali je zbog izgradnje potpornog zida sa sjeverne strane, te onda i njegovog rušenja, taj rok produžen. Projekat je vrijedan 1.450.000 eura, a njega prati i pretvaranje ulice Kralja Petra u pješačku zonu.
Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, je u posljednjem izveštaju upućenom EU o sprovođenju briselskih sporazuma rekla da je Srbija ometala revitalizaciju mosta tako što je gradila zidove, te je na Kosovo uputila i poslala "bizaran voz čiji je cilj bio da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“.
Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture smatra da je odluka gradonačelnika Rakića o stopiranju radova realna, jer kako kaže brojni incidenti u jednom periodu pokazatelj su da nema bezbjednosnih uslova, i da KFOR i Policija Kosova treba da budu vidljiviji sa obje strane mosta.
„U ovom trenutku stvarno nije dobra bezbednosna situacija i zbog budućih izbora i vlade koja nije formirana i ostalih problema, slažem se sa gradonačelnikom što je u ovom trenutku stopirano, jer dok se ne nađe neko bolje rešenje što se tiče bezbednosnog dela, može da se pokrene lavina ostalih problema. Zato mislim da situacija treba da se reši da i policija i sudovi uzmu učešće, kako bi se što brže bezbednosna situacija rešila, da bi mogla da se nastavi gradnja mosta“, navodi Radaković.
Student prorektor Nemanja Biševac na "Univerzitetu Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici" smatra da odluka Evropske unije nije dobra ni za Univerzitet, ni za sam grad, ali da kako kaže poučen iskustvima sa EU prethodnih godina, veruje onome što je saopštio gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
"Verujem da je lokalna samouprava uradila sve što je bilo u njenoj moći. Kao student proretkor bio sam uključen u dešavanja, što se tiče samog univerziteta, i mislim da ona verzija koju je EU saopštila nema veze sa samom istinom”, kaže Biševac.
On je izrazio nadu da će gradonačelnik zajedno sa Univerzitetom naći rješenje da fakulteti dobiju nove zgrade.
Filip Fićović student Pravnog fakulteta zaustavljanje projekata smatra velikim gubitkom za same studente i grad, navodeći da je EU mogla da predvidi na početku da li postoji problem, i hoće li moći da se riješi.
“Siguran sam da je moglo da se nađe rešenje da se mimoiđu problemi i da grad dobije velelepnu zgradu kao što je najavljivano. Smatram da EU nije imala dovoljno razumevanja za Kosovsku Mitrovicu, stanovništvo i same studente koji ovde dolaze”, kaže on.
EU, koja daje doprinos od skoro 100 miliona eura godišnje u vidu finansijske pomoći Kosovu, ostaje posvećena tesnom radu sa organima vlasti radi ulaganja u obrazovanje, kulturu, vladavinu prava i privredni razvoj na Kosovu.
Oko 38,5 miliona eura finansijske pomoći EU namenjeno je za sjever Kosova za infrastrukturne projekte, kao što su zgrada opštine u Sjevernoj Mitrovici, postrojenje za tretman vode i sportska hala u Zvečanu, vrtić i zdravstveni centar u Leposaviću, novi putevi u Zubinom Potoku i Leposaviću.
U realizaciji su nova autobuska stanica i zdravstveni centar u Sjevernoj Mitrovici, rekonstrukcija kanalizacionog sistema i sistema vodosnabdevanja u Zvečanu.
EU je od 2012. godine dala preko 3,5 miliona eura za 35 poljoprivrednih projekata u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku da bi se podržali lokalni proizvođači sa sjevera Kosova.