Srpska lista u konsultacijama sa Beogradom

Srpski politički predstavnici koji će učestvovati u kosovskom parlamentu očekuju da nakon konstitutivne sjednice koja je zakazana za 3. avgust zvanično razgovaraju sa albanskim predstavnicima oko formiranja nove vlade. Analitičari smatraju da je neizvesno da li će koalicija PAN koja je na izborima osvojila najveći broj ali ne dovoljno da samostalno formira skupštinu i vladu, uspjeti da obezbjedi dovoljnu većinu.

Konstitutivna sjednica skupštine Kosova zakazana je samo četiri dana prije isteka zakonskog roka, odnosno 7. avgusta. Predstavnici Srba koji će sjedeti u parlamentu, a jedan od njih je i lider Samostalne liberalne stranke, kaže da još uvijek nisu imali zvanične sastanke sa albanskim predstavnicima i da se kristalisanje situacije očekuje u narednim danima.

"Vidjećemo ko će imati tu potrebnu većinu. Mi kao stranka smo do sada imali nekoliko nezvaničnih i neformalnih razgovora sa određenim političkim opcijama. Očekujemo da se nakon konstitutivne sjednice dobije i zvanična kandidatura mandatara za novu vladu i da se sa razgovorima krene zvanično. Važno je da se institucije konstruišu što prije kako bi se realizovali procesi koji su ostali nedovršeni", kaže Petrović.

Predstavnici Srpske liste, najavili su da će prisustvovati verifikaciji mandata, ali će prije ulaska u neku koaliciju odraditi konsultacije sa zvaničnim Beogradom.

"Srpska lista je otvorena za razgovor sa svima koji žele iskreno da unaprijede položaj srpskog naroda. Imali smo u prethodnom periodu da Srpsku listu doživljavali kao dekor koji je stajao po strani kada su se politički procesi dešavali i to je dio prošlosti i to se sigurno neće ponoviti. Mi znači želimo da sarađujemo samo sa onima koji žele iskreno da rade na dobrobiti Srba a naravno i ostalih građana koji žive na Kosovu“, rekao je Igor Simić, šef kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima.

Prema riječima politikologa Albinota Malokua stav Srpske liste je politička igra koju igraju i druge političke stranke.

“Ona pokušava da se distancira i vidi poteze velikih političkih partnera kako bi saznala koliki će joj pazar biti, da li će dobiti više ili manje. Oni su shvatili da kao politička stranka mogu igrati interesantne stvari na političkoj sceni. Kada bi se predstavili samo kao politički subjekat koji predstavlja samo Srbe onda bi oni bili totalno drugačiji”, kaže Maloku.

Analitičar Ljubomir Stanojković smatra da je još uvijek nejasno da li je koalicija PAN, na čelu sa kandidatom za premijera Ramushem Haradinajem obezbjedila 61. poslanika.

“Po toj logici nisam siguran da PAN ima 61. poslanika koji će da glasaju za njihove prijedloge. Koriste se zadnji rokovi, sjednica će naravno biti održana ali nisam siguran da će na njoj predsjedništvo skupštine biti izglasano. Biće tu i dalje nekih tragovina. Vlada mora da se formira, od strane međunarodne zajednice je postavljen taj zadatak. Thaçi je sigurno dao neka obećanja da je kolacija PAN u stanju da završe poslove na međunarodnom planu prije svega u odnosu sa Beogradom. Pritisci se vrše u tom planu ali da li će to zaista da se desi veliko je pitanje jer takva vlada koja je na granici je jako slaba vlada”, kaže Stanojković.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, koji su održani 11. juna, od ukupno 26, nijedna politička partija nije osvojila dovoljan broj glasova da sama formira Vladu. Najviše glasova imala je koalicija PAN ispred koje je kandidat za premijera Ramush Haradinaj.

Milica Živić, RTK2