Sjednica zakazana za 3. avgust

U glavnom holu Skupštine Kosova počela je registracija 120 poslanika za novi mandat. Među poslanicima je bio i lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za premijera koalicije PAN Ramush Haradinaj, koji je tom prilikom ponovio uvjerenje da će skupština biti formirana 3. avgusta. Međutim, na pitanje novinara da li će koaliciji biti ukazano povjerenje za formiranje institucija, Haradinaj nije direktno odgovorio.

"Važno je da smo odredili datum održavanja sjednice i da se za taj dan zna dnevni red. Na njemu će biti glasanje za predsjednika i predsjedništvo. Vjerujem da nećemo gubiti vrijeme i sa formiranjem vlade. Parlament ima 120 poslanika i svi su pozvani na glasanje", rekao je Ramush Haradinaj.

S druge strane, Xhavit Haliti, poslanik Demokratske partije Kosova nije imao nedoumicu kada je u pitanju obezbjeđivanje broja glasova za novog predsjednika skupštine. Iako još uvijek nije zvanični kandidat, očekuje da to bude lider PDK, Kadri Veseli.

"Vjerujem da ne postoji nepremostiva prepreka na putu izbora predsjednika parlamenta iz redova PDK i dobijanju potrebnog broja glasova u prvome krugu. Nismo zvanično odlučili, ali poznato je da ta pozicija slijedi lideru partije, tačnije Kadriju Veseliju", kazao je Haliti.

Iz koalicije koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Incijativa Alternativa, tvrde da PAN neće imati potrebnu većinu.

"Radiću unutar koalicije da dođemo do najbolje opcije. Djelujem samo unutar okvira koalicije iz razloga što nikada nikog nisam izdao, biće mi veoma teško da pogazim riječ", naglasio je Behxhet Pacolli, lider Alijanse za novo Kosovo.

"Nećemo glasati za Kadrija Veselija kao predsjednika Skupštine, kao ni za Haradinaja, ni dati mu priliku da oformi vladu sa PDK. PAN bi trebalo da predloži nekog drugog kandidata za predsjednika skupštine. Oni neće uspjeti da oforme vladu, a nakon toga mi i Samopredjeljenje ćemo sakupiti 61 glas", dodao je Ilir Deda, iz Nove alternative.

Poslanik iz redova Samoopredjeljenja Rexhep Selimi smatra da se formiranje institucija odlaže u korist jedne političke frakcije.

"Oni koji su u obavezi da sazovu sjednicu, trebalo je to da učine ranije, ali izgleda da određene ličnosti koje su u kancelariji predsjednika žele da odugovlače, kako bi pružili šansu političkom subjektu, tačnije jednoj političkoj frakciji, da manipuliše vremenom. Bilo kako bilo, mi smo spremni za predstojeće izazove", rekao je Rexhep Selimi iz Samoopredjeljenja.

Registracija poslanika se završava 28. jula. Kontitutivnom sjednicom Skupštine Kosova, koja je zakazana za 3. avgust, predsjedavaće najstariji poslanik u novom sazivu. Na njoj bi trebalo da budu potvrđeni mandati poslanika, da se formiraju poslaničke grupe i izaberu predsjednik i potpredsjednici parlamenta.

Kristina Petrović, RTK2