Još uvijek bez opštinske dozvole za igradnju

Na Kosovu se danima vodi polemika o izgradnji centralne džamije u Prištini koju glavni grad do sada nije imao. Polemika se ne vodi oko pitanja treba li džamija da se izgradi ili ne, već se rasprava vodi o njenoj osmanskoj arhitekturi i urbanističkom planu.

Prethodni saziv Skupštine opštine Prištine je 2012. Islamskoj zajednici Kosova dodelio parcelu za izgradnju centralne džamije. U međuvremenu, Islamska zajednica je izabrala projekat osmanske arhitekture turske Diyanet Fondacije, koja liči na džamiju Mimar Sinana u Edirnu, u Turskoj. Vrednost projekta, kako kažu u opštini, je oko 40 miliona eura, a finansiraće ga Islamska zajednica Turske.
U sklopu projekta, pored džamije u kojoj može da klanja do 10.000 osoba, predviđena je i izgradnja dvorišta, galerija, podzemnog parkinga, pomoćnog dela džamije, sale za konferencije, administracije, dveju garsonjera, dvospratne biblioteke, učionice i prodavnice.
Odmah pri dodeli parcele, postavljen je kamen temeljac, ali izgradnja još uvek nije počela. U Islamskoj zajednici su rekli da se čekalo da opština odobri projekat i da se izda dozvola za njenu izgradnju.
U opštini su, međutim, rekli da postoje nedoumice u vezi projekta, odnosno oko toga da li je on u skladu sa urbanističkim planom naselja Dardanija u kojoj treba da se gradi, što je u blizini glavne pošte.
Zbog polemika u medijima, ali i peticije grupe građana koji su protiv izgradnje džamije na osnovu aktuelnog projekta, na zahtev gradonačelnika Prištine, Špenda Ahmetija, projekat su danas Skupštini predstavili predstavnici Islamske zajednice, nakon čega je usledila rasprava.
Resulj Redžepi, generalni sekretar Islamske zajednice, kazao je da rasprava o izgradnji centralne džamije traje 17 godina i da je sada poslednji trenutak da se sa njenom izgradnjom počne.
Ukoliko se izgradi po izabranom projektu Islamske zajednice, biće to najveća džamija na Balkanu, kazao je Redžepi, te je pozvao odbornike da podrže projekat Islamske zajednice.
On je kazao da je projekat urađen na osnovu date lokacije i parcele.
„Potrebna nam je vaša podrška, kako bi sutra glavni grad imao jedan simbol čime bi se identifikovao. Trebate da nam verujete – znamo više i bolje o tome šta nam je trenutno potrebno“, kazao je Redžepi.
On je dodao da građanima Prištine nedostaju džamije, zbog toga što je sve manje mesta za klanjanje u postojećim džamijama.
S druge strane, gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti podsetio je da je prošla opštinska administracija dodelila parcelu za izgradnju džamije, da od 81 prijavljenog projekta u prvom krugu nijedan nije izabran, da bi se kasnije izabrao projekat po modelu džamije u Edirnu.
On je dodao da, s obzirom da se radi o najvećem verskom objektu na Kosovu, ovo pitanje prevazilazi opštinski mandat, te je istakao da je potreban konsenzus po svim pitanjima u vezi projekta. Tadašnji gradonačelnik Isa Mustafa je Islamsku zajednicu obavestio da se konkurs ne odvija po dogovorenim kriterijumima.
„Niko ne raspravlja o lokaciji ili o tome da li treba se gradi džamija. Ta rasprava je okončana. Džamija će da se izgradi, ali mislim da je dobro da Islamska zajednica to predstavi odbornicima. Ova džamija je najveći verski objekat koji će da se izgradi, to je iznad naših mandata i zainteresovani smo da ovo pitanje okončamo“, istakao je.
Ahmeti je kazao da je sva polemika počela nakon redovnog sastanka njegove partije, pokreta Samoopredeljenje sa Islamskom zajednicom, kada su ga mediji optužili da je podlegao pritiscima da prokrijumčari dozvolu za izgradnju džamije.
Tokom rasprave, odbornici Skupštine opštine Prištine podržali su izgradnju džamije, ali ne i to da se ona gradi sredstvima Turske ili po modelu iz Turske. Kako su rekli, Kosovo je trebalo po svom modelu i svojim sredstvima da izgradi centralnu džamiju. Upućene su kritike i na to da veličina džamije nije u skladu sa dodeljenom površinom.
Kako je gradonačelnik rekao, Islamska zajednica smatra da ceo proces može da se vrati na nulu ukoliko krenu pregovori o novoj lokaciji, što bi obeshrabrilo vernike.
Skupština Prištine nema ovlašćenja da donosi dalje odluku, već je na odeljenju urbanizma da odluči o izdavanju dozvole za početak izgradnje džamije.