OTKUPNA CIJENA NISKA

Zbog nagle promjene cijena na međunarodnom tržištu, hiljade tona maline su blokirane na plantažama širom Kosova. Ukoliko država ne interveniše, ova poljoprivredna kultura za ovu godinu rizikuje da bude ugašena.

Prema riječima uzgajivača i onih koji sakupljaju maline, cijene na međunarodnoj berzi su znatno pale, što onemogućava kompanijama za obradu maline da izvoze ovaj proizvod.

Cijena za kilogram malina od 1 euro i 80 centi, koliko je iznosila prošle godine, ove godine je od uzgajivača malina otkupljivana po cijeni od 80 centi. Ali, bilo je trenutaka kada su maline otkupljivane i za 40 centi po kilogramu.

Ova situacija je izazvala veliko nezadovoljstvo među uzgajivačima malina. Oni okrivljuju otkupne centre koji maline otkupljuju po vrlo jeftinim cijenama, dok ovi krivicu prebacuju na pad cijene na međunarodnom berzi.

Jedini ovdje koji još nije intervenisao je Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, cijenu maline na međunarodnoj berzi uslovljava Poljska, budući da je među najvećim izvoznicima na evropskom tržištu.

Ove godine ova zemlja, ali i Njemačka i Srbija su na tržište ušli s jeftinijim cijenama, na štetu malih zemalja kao što je Kosovo koje ima samo hiljadu hektara maline.

"Tržište je trenutno blokirano. Mi kao zemlja imamo samo hiljadu hektara, dok Poljska ima 90 hiljada hektara zasađene maline, stoga i određuje cijenu maline", rekao je Visar Aliu, menadžer u kompaniji "Besiana G".

Ove godine ova kompanija je vršila otkup maline po cijeni od 80 centi, ali ponekad i jedan euro po kilogramu, za razliku od prošle godine, kada je cijena po kilogramu bila 1 euro i 80 centi.

Međutim list "Fjala" je osigurao fakture nekolicine uzgajivača koje pokazuju da je u jednom slučaju ova komapnija vršila otkup maline po cijeni od 40 centi po kilogramu.