Sastanku prisustvovali i Rasim Demiri i Emilija Redžepi

Sve stranke osim velike tzv. "ratne" koalicije bojkotovale su danas dugonajavljivane konsultacije kod predsjednika Hashima Thaçija o datumu sazivanja konstitutivne sjednice skupštine.

Kako je prenio portal "Koha", sastanku prisustvuju Enver Hoxhaj u ime Demokratske partije Kosova, Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova i Valdete Bajrami iz Inicijative za Kosovo, kao i predstavnici manjinskih zajednica, među kojima i predsjednik DSB-a Rasim Demiri i predsjednica NDS-a Emilija Rerdžepi.

"Mi smo unutar ustavnog roka za zakazivanje sjednice, vrijeme je za dijalog i izgradnju povjerenja", rekao je Thaçi na početku sastanka.

Inače, Thaçi je tvrdio da će konstitutivna sjednica parlamenta biti održana do 11. jula, a odugovlačenje sazivanja prve sjednice u dijelu stranaka se tumači da kandidat Koalicije PDK-AAK-Inicijativa nema većinu za formiranje vlade.

Bojkot današnjeg sastanka ranije je najavio drugoplasirani radikalni pokret "Samoopredjeljenje" i koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Poslanica "Samoopredjeljenja", Shqipe Pantina, reagovala je na izjavu predsjednika Thaçija koji negira pravo na vlast onima koji, kako je rekao, koriste nasilje.

Pantina je za portal "koha.net" rekla da nije zadatak Thaçija da određuje ko će biti na čelu buduće vlade, jer se to, prema njenim riječima, određuje glasom građana.

"Predsjednik, poziciju koju je nezasluženo dobio, Hashim Thaçi, treba da poštuje Ustav i volju građana, a njegov zadatak nije da određuje ko će biti na vlasti, jer ovo određuju građani svojim glasom", rekla je Pantina.

Thaçi je za Glas Amerike ranije rekao da neće dati pravo na vlast onima koji su koristili nasilje.