Zadnja je novi izbori

Ako do 7. avgusta na Kosovu ne bude formirana nova vlada, Kosovo će ponovo na izbore. Iako lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i kandidat za premijera Ramush Haradinaj već neko vrijeme tvrdi da ima većinu za formiranje vlade, on još zvanično nije dobio mandat za njen sastav.

Da postoje izvesni problemi svjedoči i to što konstitutivna sjednica kosovskog parlamenta još nije ni zakazana, a rokovi polako teku. Kako pišu mediji na Kosovu, postoji mogućnost da ona bude održana 27. jula jer je, navodno, veliki broj poslanika na godišnjem odmoru.

Do tada će se možda, a možda i ne, znati izvesnije ko će činiti skupštinsku većinu, a time Vladu Kosova.

Do sada je jedino lider AAK Ramush Haradinaj izašao u javnost sa informacijom da ima većinu. Isto to je rekao i aktuelni predsjednik Kosova i Haradinajev koalicioni partner Hashim Thaçi, ali mu još nije ponudio mandat za sastav nove vlade.

Opcija 1: "Ratna koalicija" u problemu

Njihovoj, takozvanoj "ratnoj koaliciji", iako je osvojila najviše mandata (39), ipak nedostaje poprilično za skupštinsku većinu (minimum 61 poslanik).

To znači da će morati da se osloni na još neku stranku, ili manjinske liste, kako bi "namakli" potreban broj poslanika. Na koga "ratna koalicija" računa, nije do kraja jasno, jer su Haradinaja do sada za razgovore odbile drugo i treće plasirane stranke, odnosno Pokret "Samoopredjeljenje" (32) i koalicija na čijem je čelu LDK Ise Mustafe (29).

Srpska lista (9) se još nije izjasnila da li bi podržala Haradinaja jer, kako kaže, član Predsjedništva Srpske liste Slavko Simić, "strpljivo čekaju rasplet postizbornih kalkulacija političkih partija kosovskih Albanaca".

- Nismo ni sa kim razgovarali, jer se još zvanično ne zna ni ime mandatara za sastav nove kosovske vlade. Pratimo dešavanja na Kosovu jer je veoma važno da sagledamo političke pozicije svih političkih partija i njihove realne mogućnosti oko formiranja buduće Vlade Kosova - kazao je Simić.

Ni preostali manjinski poslanici (11), sve i da podrže Haradinaja, nisu dovoljni za većinu.

Ako misli da je formira, Haradinaj će, pored Srpske liste i ostalih manjinskih stranaka, morati da obezbjedi podršku još nekog poslanika, po svoj prilici iz redova onih koji su rekli da sa njim neće da razgovaraju, jer je u suprotnom neće imati.

Opcija 2: "Samoopredjeljenje" dovoljno za većinu

Druga varijanta jeste da "ratnu koaliciju" podrži Pokret “Samoopredjeljenje”, pa bi u tom slučaju većina bila zagarantovana.

Ako bi se to desilo, više im niko ne bi trebao, tako da bi LDK i sve manjine ostale u opoziciji. Međutim, "Samoopredjeljenje", za sada, sa Haradinajem ne želi da razgovara.

Opcija 3: LDK i "Samoopredjeljenje" - čudan spoj

Ako budu želele da zaobiđu Thaçija i Haradninaja, LDK i "Samoopredjeljenje" mogli bi da formiraju minimalnu većinu od 61 poslanika.

Međutim, diskutabilno je da li ove stranke uopšte mogu da nađu zajednički jezik, s obzirom na radikalne stavove i ponašanje “Samoopredjeljenja” i miran i liberalan LDK.

Međutim, čak i ako se to desi, uz podršku manjinskih stranaka, skupštinska većina bi mogla da bude komotna. Srpska lista je u proteklom mandatu sarađivala sa LDK, tako da joj ovaj partner ne bi bio nepoznanica, ali je pitanje kako bi se pomirili njeni i stavovi radikalnog "Samoopredjeljenja". Upravo to može biti problem za podršku ovoj "kombinaciji".

Opcija 4: Stari "igrači" ponovo zajedno

Takođe je malo vjerovatna opcija da koalicije oko LDK Hashima Thaçija i LDK Ise Mustafe formiraju većinu, iako bi sa brojem poslanika kojima raspolažu mogli da je imaju.

Prvi i osnovni razlog za to je taj što je PDK izašao iz Mustafine vlade, praktično je srušio, što je i bio povod za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna na Kosovu.

Opcija 5: Novi izbori

Nakon što je Centralna izborna komisija Kosova (CIK) 8. jula potvrdila izborne rezultate, konstitutivna sjednica skupštine treba da bude održana najkasnije 30 dana od potvrđivanja rezultata, tačnije najkasnije do 7. avgusta.

Nakon konstitutivne sednice predsjednik Hashim Thaçi dužan je da odredi mandatara za sastav nove Vlade. Ukoliko on ne dobije većinu, predsjednik u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, poslije čega se procedura ponavlja. Ukoliko se ni tada ne izabere Vlada, onda se raspisuju novi izbori.