Tek pošto se odredi mandatar

Na Kosovu u ponedjeljak počinju konsultacije o datumu održavanja konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, na kojoj se verifikuju mandati novih poslanika i poslije koje će biti jasnije ko će formirati novu Vladu.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi uputio je poziv svim parlamentarnim strankama da dođu na razgovor u ponedjeljak.

Srpska lista je, uz zahvalnost, odbila odlazak na konsultacije, ali će samoj skupštini prisustvovati.

Tek pošto se odredi mandatar - doneće odluku o eventualnom učešću u vlasti Hashima Thaçija, Ramusha Haradinaj i Limaja...

"Reći ću vam samo jedno, moj savjet srpskim predstavnicima je bio i ostao polako, strpljivo, bez žurbe, neka se Albanci prvo među sobom rasprave, pa onda tek možemo da razgovaramo o tome da li postoji mogućnost i sa kim, ali ne da se uzimaju fotelje i da se zasjeda na stolice, nego da se razgovara o tome kako da se zaštite srpski ekonomski i politički interesi na Kosovu", kaže Marko Đurić, direktor tzv. Kancelarije za Kosovo.

Predstavnici Srpske liste odgovaraju da ih funkcije i broj ministarskih mjesta u budućoj kosovskoj vladi ne interesuju, već samo bolji život za Srbe na Kosovu.

"Ne želimo da srpski poslanici i srpski narod bude između čekića i nakovnja. Pošto bude poznato ime mandatara, obavićemo konsultacije s Beogradom i doneti odluku o eventualnim koalicijama. Spremni smo za razgovore, jer dijalog nema alternativu", poručuje Goran Rakić, predsjednik Srpske liste.

Dušan Janjić: Odluku donosi Beograd, zapravo Vučić

Na vlast s koalicijom Hashima Thaçija i Ramusha Haradinaja koju u Beogradu zovu "ratna koalicija" srpski političari s Kosova nisu gadljivi i u vlast bi, ocjenjuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, išli s kim god. Ali...

"Ali oni ne donose odluku, odluku donosi Beograd i odluku će doneti Vučić. To je posljedica otvorene podrške Beograda Srpskoj listi i oni su svi sad na Kosovu rezervisani oko Srpske liste upravo zbog toga što će preko nje Vučić donositi odluke i to je velika komplikacija za unutrašnje albanske odnose", ocjenjuje Janić.

Te odnose komplikuje i činjenica da dvojica potencijalnih koalicionih partnera različito gledaju na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dok je Hashim Thaçi zvanično za nastavak tog procesa, Haradinaj nije, niti želi da se formira Zajednica srpskih opština.

"Ako tu može da se postigne jedno održivo rješenje sa određenim garancijama, onda mogu da učestvuju. U suprotnom, ne vidim zašto bi učestvovali u nečemu što uopšte ne može da poboljša njihov položaj", navodi Drecun.

Bila Srpska lista dio vlastii ili ne, dva Srbina će svakako biti. Jer po Ustavu Kosova srpskoj zajednici pripada jedno ministarsko i jedno mjesto zamenika premijera.

A ovako je bilo u aprilu.