Dokumentarni film reditelja Žarka Joksimovića

Televizijski dokumentarni film "Slavlje u Gornjem Ljubinju" reditelja Žarka Joksimovića, inače urednika i novinara RTK2, najbolji je film ovogodišnjeg FESTEF-a koji se održao u Kučevu.

Na festivalu su prikazana dva etnološka zapisa Drugog kanala RTK. Pored pobjednika, našao se i "Restelica, den proljeće" autorke Aleksandre Jovanović, takođe novinarke RTK2, koja je bila i dio novinarske ekipe u filmu Žarka Joksimovića.



Kučevo je, kako reče selektor FESTEF-a, reditelj Vlado Perović, ovih dana bilo "centar svijeta" - prava prestonica za sve zaljubljenike etnologije, one koji se običajima bave u okvirima televizijskog filma.

Od preko stotinu etnoloških zapisa, publici je u tri dana prikazano 43, od kojih dva iz produkcije RTK2, "Restelica, den proljeće" i "Slavlje u Gornjem Ljubinju".
 
"Ono što me je navelo da ova dva naslova uvrstim u zvaničnu takmičarsku konkurenciju je to što temi niste prišli površno, nego ste se svojim junacima i događajima posvetili, zato što ste potražili više izvora, dokumenta koja bjelodano svjedoče, zato što ste se našli na licu mjesta kada su određeni događaji ili običaji na dijelu, da od pravih sagovornika izvučete prave odgovore i na kraju filmski da složite tu građu," istakao je Vlado Perović.

Joksimović decenijama unazad bilježi običaje i priče širom Kosova, regiona i Amerike. Njegov profesionalizam, jedinstven pristup temama, ali i strast prema televizijskom stvaralaštvu, prepoznaju gledaoci i esnaf, zbog čega je i više puta nagrađivan.

Ovu nagradu je, kako je naveo, posvetio “Ljubincima, onim u rasejanju i onim koji ih čekaju, a svi zajedno čuvaju i neguju ono sto ih čini ponosnim na porijeklo i identitet!”

Njemu lično, "ovo je veoma vrijedno priznanje", rekao je Joksimović.

"Čini mi se da i kuća ima razloga da se ponosi činjenicom da smo uspjeli u ovoj konkurenciji, na ovom zaista prestižnom festivalu dobijemo najviše priznanje," takođe je dodao.

Slavlje u Gornjem Ljubinju je priča o kolektivnom sunetu koji se u ovom selu, na obroncima Šar planine, održava svake pete godine. Slavlje traje tri dana i protkano je drevnim običajima i takmičenjima.

Kolektivni sunet je povod da se poslije pet godina svi, ma gdje živjeli i radili, okupe u rodnom selu i zajedno proslave obred, karakterističan za pripadnike muslimanske vjerosispovjesti.

I drugi film "Restelica, den proljeće" nastao je na Šar-planini i bilježi običaje njenih gorštaka - Goranaca. U maju se za Đurđevdan slavi proljeće, ali i tada, mještani kažu, može da padne snijeg. Na proplanku iznad čuvene Restelice, na nadmorskoj visini od preko 1.600 metara, vidikovac je pretvoren u pravi mejdan.

Oštar vazduh, kiša i temperature niže za više stepeni, nego u niziji - nešto je na šta su ovi gorštaci navikli. Svako selo na Gori ima svoju kulturu i svoju nošnju i sve je u skladu sa prirodom.