Vjenčanica, nakit, restoran...

Ljetni mjeseci za Kosovare, ali i za naše gastarbajtere koji dolaze na Kosovo su uglavnom prebukirani i "rezervisani" za svadbe i razne proslave.

Naša tradicija nalaže da se mladi ispune određeni zahtjevi, gdje novopečena mlada mora dobiti poklon od mladoženje i njegove porodice koji je uglavnom veoma skup.

Oni koji najviše imaju posla sa ovim budućim parovima su prodavnice za nevjeste, zlatare ali i restorani u kojima se organizuju svadbena veselja.

U izjavi za portal "Arbresh.info" vlasnik jedne od prodavnica za malde u Prištini je rekao da cijene variraju na osnovu zahtjeva klijenata ali i na osnovu kvaliteta i tipa proizvoda koji se prodaje.

On je rekao da vjenčanice koštaju od 100 do 800 eura, dolame, košulje, šalvare, cipele i ostala propratna odjeća varira od 100 do 1.000 eura, dok jelek od zlata, dimije, kolan i ostala odjeća varira od 200 do 500 eura.

Ali odjeća nije ono na što se najviše troši za svadbu ili proslavu.

Samo za jedan komplet od zlata mora se izdvojiti od 300 do 1.000 eura koji ne u rijetkim slučajevima košta i više, što prema riječima vlasnika zlatara u glavnom gradu zavisi od zahtjeva klijenata i budžeta kojim raspolažu.

Pored ovih troškova mora se rezervisati i restoran i muzika, koji imaju veliku ulogu u jednom svadbenom veselju.

Vlasnik restorana "Golden" u Prištini, Driton Hoti u razgovoru za portal kaže da rezervacije koštaju do 10 hiljada eura, uključujući meni, muziku, snimanje, ali troškovi mogu biti veći u zavisnosti od zahtjeva klijenata.

"Rezervacija za 300 osoba se kreće od 10 hiljada eura, uključujući meni, muziku, snimanje, ali troškovi mogu biti veći u zavisnosti od zahtjeva klijenata", rekao je Hoti.

Ako se uzme prosjek, proizilazi da jedna porodica ili par na Kosovu za jedno svadbeno veselje potroši minimalno 15 hiljada eura, a može ići i do 20 hiljada eura.

Uzimajući u obzir da je prosječna plata na Kosovu oko 350 eura, ovaj nivo potrošnje za jedno svadbeno veselje je veoma visok.

/Arbresh.info/