Kosovo ne ispunjava pojedine finansijske obaveze

Vanredni parlamentarni izbori i čekanje na formiranje Vlade i Skupštine, prave Kosovu određene rashode. Jedan od troškova, na koji upozorava premijer u tehničkoj vladi Isa Mustafa, može biti i nedovoljna proizvodnja električne energije, koja će se uvoziti po većoj cijeni.

Na sjednici Vlade Kosova u tehničkom mandatu, odlazeći premijer Isa Mustafa je naglasio da neformiranje institucija dovodi do toga da Kosovo ne ispunjava pojedine finansijske obaveze, što će dovesti  do povećanja  javnih rashoda.

"Imali smo dosta problema zbog ispunjenja pojedinih izmjenjenih zahjteva iz ugovora koje smo prethodno sklopili. U pitanju su obaveze koje smo prihvatili a koje su vezane za radove na terenu, i koje, ukoliko ne ispunimo, snosne određene finansijske kazne, što će puno koštati Kosovo. Takođe, tu je i dugovanje za lokalne izbore prema CIK-u, jer smo ta sredstava utrošili na vanredne parlamentarne izbore”, rekao je Isa Mustafa, premijer u tehničkoj vladi Kosova.

Zbog kašnjenja u formiranju Vlade dolazi do gubitka pojedinih planiranih prihoda. Naime, ministar finansija u tehničkoj vladi i kandidat za premijera ispred koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti navodi da zbog neusvojenih izmjena Zakona o Kosovskoj agenciji za imovinu, Kosovo neće moći da ostvari predviđene prihode od 88 miliona eura, koja su bila namjenjena kapitalnim investicijama.

“Zbog toga što ne možemo da uradimo rebalans budžeta, moramo da donesemo odluku o relokaciji sredstava. Predvidjeli smo određene prihode zbog izmjene zakona o Kosovskoj agenciji za imovnu. Vlada je uslvojila prijedlog izmjene zakona, ali zbog toga što nemamo parlament, taj zakon se ne može dalje procesuirati", kazao je Avdullah Hoti, ministar finansija u tehničkoj vladi.

Na sjednici tehničke vlade Kosova, zamjenik ministra životne sredine i prostornog planiranja predstavio je nacrt odluke o eksproprijaciji nepokretnosti u javnom interesu zbog proširenja površinskih kopova za eksploataciju uglja namjenjenog potrebama Energetske korporacije Kosova. Prijedlog je podržao premijer u tehničkoj vladi Isa Mustafa, rekavši da je ova eksproprijacija pitanje od najveće važnosti jer postoji mogućnost da KEK prekine proizvodnju električne energije, a u tom slučaju, Kosovo će biti primorano da uvozi električnu energiju po visokim cijenama zbog čega će snositi gubitke.

Kristina Petrović, RTK2