Nisu ispunjeni svi predviđeni uslovi

Nevladina organizacija Pokret FOL (Govori) je predstavila svoje istraživanje na temu "Politika zapošljavanja: Uticaj zdravstvenog osiguranja na zapošljavanje, s fokusom na mlade"

Vlada Kosova nije ispunila kriterijume neophodne za početak prikupljanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, rečeno je na debati o zdravstvenom osiguranju na Kosovu, koji je organizovala nevladina organizacija Pokret FOL (Govori), javlja Anadolu Agency (AA).

Organizacija FOL je na debati predstavila svoje istraživanje na temu "Politika zapošljavanja: Uticaj zdravstvenog osiguranja na zapošljavanje, s fokusom na mlade", koje pokazuje da bi uvođenje zdravstvenog osiguranja predstavljalo dobru osnovu za poboljšanje blagostanja građana, kao i na povećanje zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti. Međutim, izvještaj napominje da je dobro što nije počelo prikupljanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, koje je bilo predviđeno za jul mjesec ove godine, zato što nisu ispunjeni svi predviđeni uslovi. Preporuke tog izvještaja su da se dogovorena kvota za izdavajanje doprinosa smanji sa 7 na 5 posto, te da se ojača mehanizam zaštite od zloupotrebe sistema.

Učesnik debate Haxhi Arifi, predsjednik Udruženja nezavisnih sindikata Kosova, kazao je da su sve članice Socio-ekonomskog savjeta Kosova, kojim rukovodi Vlada, prihvatile da procenat zdravstvenog doprinosa bude 7 posto od plate zaposlenih, odnosno 3.5 za zaposlenog i 3.5 za poslodavca, ali je naglasio da nije bilo pomaka u prikupljanju sredstava za zdravstveni fond prije svega zbog izbora koji su doveli do zastoja u radu institucija. On je istakao i da jedino Kosovo od zemalja regiona nema zdravstveno osiguranje za svoje stanovništvo, što je veliki problem ovog društva jer utiče i na zapošljavanje, posebno mladih.

Blerim Syla, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika, izjavio je da se početak prikupljanja doprinosa za zdravstveno osiguranje stalno odlaže, jer se Vlada Kosova bavila uglavnom sistemom prikupljanja doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja, ali se nije dovoljno bavila pitanjem raspodjele tog novca.

“Nisu ispunjeni kriterijumi za početak prikupljanja doprinosa, a to je informativni zdravstveni sistem, ulaz-izlaz pacijanata i lekova, izrada liste usluga koje će se pružati, cjenovnik koji govori da li smo ravnopravni sa privatnim sektorom, snabdjevanje karticama jer 75 posto stanovništva treba da bude snabdjeveno karticama i Ministarstvo rada i socijalnog staranja treba da dostavi listu zaposlenih", kazao je Syla.

S druge strane, po riječima Syle, privatni poslodavci se igraju sa ugovorima radnika i kako ne postoje dobri mehanizmi za kontrolu, oni će s početkom prikupljanja doprinosa za zdravstveno osiguranje još više zloupotrebljavati radnike dajući im kratkoročne ugovore.

Lumnije Ajdini iz Asocijacija biznisa Kosova je, takođe, ocjenila da Ministarstvo zdravlja nije ispunilo svoj dio posla, jer ni danas još uvijek nema liste sa uslugama koje će se pružati zdravstvenim osiguranicima. Ona je istakla i da su predstavnici biznisa tražili kategarizovano prikupljanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, kao i smanjenje kvote za uplaćivanje u zdravstveni fond.

“Imamo 270 hiljada zaposlenih u privatnom sektoru, dok je samo 80 hiljada u javnoj administraciji i to znači da ovaj teret pada na privatni sektor. Pored zdravstvenog osiguranja imamo i porodiljsko odsustvo i imamo mnogo toga drugog što treba tretirati pošto privatni biznis Kosova to ne može da iznese”, kazala je Ajdini.

Lumnije Hashani iz Privredne komore Kosova je kazala da je Komora identifikovala 16 kategorija zaposlenih, dok Vlada nije predvidjela kategorizaciju.

Istovremeno, Fatmir Haxholli, dobar poznavalac socijalne politike i zapošljavanja, smatra da je nedopustivo da građani Kosova u 2017. godini nemaju zdravstveno osiguranje. On je naglasio da nije bilo dovoljno pritiska na Vladu da se ovo pitanje reguliše, te je poručio da ne treba kočiti početak prikupljanja doprinosa, jer bi prednosti za građane bile velike.