Politički analitičar iz Prištine

Ramush Tahiri, politički analitičar iz Prištine, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega još nije postignut dogovor o formiranju nove vlade Kosova kao i o promjeni stava vodećih partija o dijalogu sa Srbijom.

Sjednica
Poslije izbora na Kosovu, dva su problema formalno-pravne naravi:

Prvi je problem konstituisanje Skupštine Kosova, jer još nije određen datum od strane presjednika Kosova a to mora biti u okviru 30 dana od dana objavljivanja izbornih rezultata. Prošlo je deset dana i predsednik Hashim Thaçi je za 24. juli odredio konsultacije sa političkim strankama.

On će imati dva-tri puta te konsultacije prije nego odredi datum održavanja konstitutivne sjednica Skupštine što znači da će biti održana negdje u avgustu, i to je krajnji rok.

Prvenstvo
Za formiranje vlade potreban je 61 glas poslanika i koalicija PAN to nema - (njen kandidat za premijera) Ramush Haradinaj to još nema - pa vjerovatno prave konsultacije sa drugim političkim partijama.

Vjerovatnoća postoji da će vladu formirat Vetëvendosje (Samoopredjeljenje) i Demokratski savez Kosova jer oni imaju 61 glas, bez manjinskih zajednica, više nego što Ramush Haradinaj ima iako on ima pravo prvenstva da bude mandatar.

Problemi
Problemi postoje između svih političkih stranaka jer su zahtjevi preveliki u odnosu na mogućnosti.

(Između Samoopredjeljenja i Demokratkog saveza Kosova) nema nekih naročitih problema s tim što premijer mora da bude iz Vetëvendosje zbog toga što ima više poslaničkih mjesta od Demokratskog saveza.

Problema ima i unutar koalicije PAN jer niko nije zadovoljan brojem poslaničkih mjesta a naročito Demokratska partija Kosova jer se ona smanjila za 10 posto poslaničkih mjesta u odnosu na prije.

Dijalog
Intersesantno je ali nema razlike između političkih stranaka iz koalicije PAN i Vetëvendosje što se tiče dijaloga sa Beogradom i protivljenja tom dijalogu.

One moraju raditi po ustavu i zakonima Kosova i Kosovo ima obaveze i međunarodne i prema Briselskom sporazumu i to mora ispoštovati.

Već sada imamo malo smirenije izjave i Albina Kurtija i Ramusha Haradinaja što se tiče demarkacije sa Crnom Gorom i što se tiče dijaloga sa Beogradom.