LEGALIZIRAN HARAČ

Dijaspora se i dalje samo vidi kao "doznake" za građane i institucije Kosova.

Svakog ljeta, kada počinje dolazak naših sunarodnjaka kod kuće se svi raduju, poduzetnici, poslovni ljudi, trgovci, uključujući i Kosovski ured osiguranja (KUO), koji s radošću dočekuju dijasporu kako bi im "pustili bradu" i prije nego su stigli na granicu, piše albinfo.ch.

Dakle, i ove godine, kao i prethodnih godina, naši zemljaci koji vozilima dolaze na Kosovo su obavezni da na granicama plaćaju obavezno osiguranje vozila, što za neke građane i političke stranke, je "harač" kojeg naši sunarodnici moraju platiti zemlji iz koje dolaze.

Prema Kosovskom uredu osiguranja (KUO) ovo "ekstra" osiguranje se plaća iz razloga što Republika Kosova nije član Ujedinjenih nacija, što za posljedicu ima onemogućeno članstvo Kosova u Uredu Evropskog vijeća koji pruža Zeleni karton, kao međunarodna polisa graničnog osiguranja za zemlje Evrope.

Iz tog razloga, nadležni organi već dugo traže od Vlade da lobira kod bilo koje države članice Vijeća, da pod svoje okrilje uzme Zeleni karton Kosova. To je, po njima, jedina opcija da se pridruži ovoj mreži, što bi automatski našim sunarodnicima ukinulo potrebnu naknadu osiguranja. Lobira se i da Kosovo postane dio Evropske zelene karte.

Gani Thaçi je predstavnik i visoki funkcioner u Kosovskom uredu osiguranja (KUO).

"Mi sada tražimo da lobiranje za nas kako bi ušli u Zeleni karton treba da vrši Vlada, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, kako bismo bili pod okriljem neke države, kako je to učinila Crna Gora nakon nezavisnosti i jedna od država bivšeg Sovjetskog Saveza. To može učiniti samo vlada, mi to ne možemo, iako smo lobirali kod više od 30 zemalja", izjavio je Thaçi za kosovske medije.

Koliko iznosi polisa osiguranja za vozila naših sunarodnika

Portal "Albinfo.ch" je kontaktirao predstavnika osiguravajućih društava na Kosovu. Oni su potvrdili da je polisa osiguranja potrebna i ove godine po staroj praksi.

Tako, da dobro u ovom lošem je to što od 2015. godine su plaćanja za polise osiguranja smanjene za 50 posto. Prema odluci koju je prije dvije godine donela Centralna banka Kosova, polise osiguranja u trajanju od 15 dana, će sada koštati 15 eura, a ne 30 eura koliko su ranije koštale. Polise graničnog osiguranja u trajanju od mjesec dana, sada će koštati 20 eura, a za period od dva mjeseca će se plaćati samo 35 eura.

Zeleni karton potvrđuje da je vozilo osigurano u dovoljnoj mjeri od strane osiguravajućeg društva.

Stoga, kada vozilo bude uključeno u saobraćajnoj nesreći na području jedne države u kojoj važi sistem Zelenog kartona, osiguranje pokriva troškove (od povrede, oštećenja i sl.), a u slučaju Kosova, nesreće i moguće ozljede pokriva osiguranje koje se plaća na granici.

S. Berisha je Kosovar koji živi i radi u Švicarskoj gotovo tri decenije. On je rekao da granične takse u ime Zelenog kartona su "legalizirana krađa" na Kosovu koja se stavlja na teret dijaspori. Prema njegovim riječima, 20 eura mjesečno su pretjerano simbolični, jer dvije kafe u restoranu u Zürichu, koštaju gotovo toliko.

"Ali bolna je činjenica što nam ovaj novac uzimaju bez ijednog hvala... plus, moramo čekati satima na granici. Ovo je još više maltretirajuće", rekao je Berisha.

"Ja sam dao desetine hiljada franaka za rat i nakon rata na Kosovu. Nisam zažalio zbog toga. Znao sam da je ovo porez koji treba dati za slobodu. Ali ova za Zeleni karton, je jedna vrsta lopovluka", smatra ovaj naš čovjek iz dijaspore.