Albanska kulturna udruženja i aktivisti u predelu Severne Rajne i Vestfalise u Nemačkoj, sa inicijativom udruženja “Shoqata Kulturore Integrative Identitet” sa sedištem u Dizeldorfu, zatražili su od kosovskih institucija da se "ne ignoriše dijaspora Kosova", podsetivši da ona predstavlja najzaslužniji i "najaktivniji deo društva".

U peticiji od više zahteva, zatražili su i rezervisana mesta u kosovskom parlamentu, kao i to da ministarstvo za dijasporu predvodi i predstavnik dijaspore.
"Albanska dijaspora u celini, ali posebno ona sa Kosova, od rata pa nadalje, deo je koji se najviše zaobilazi, iako je najzaslužniji i najaktivniji deo društva," prenosi Kosovo24časa deo peticije koju su objavili kosovski i albanski mediji.
Tretirajte nas kao majka, a ne kao maćeha
"Dijaspora pomno prati dešavanja u zemlji i veoma je osetljiva na nepravdu koju trpi, još gore, kada je lišena svojih elementarnih prava. Kosovska dijaspora se nepravedno tretira u više slučajeva, pa je vreme da Republika Kosovo prema svojim građanima u inostranstvu postupa kao majka, a ne da nastavi da se ponaša prema nama kao maćeha," dodaje se dalje.
Zahtevi peticije iz dijaspore su:
"1. Registrovanje dijaspore (Ne samo brojčano i imenima, već i njenu strukturu, dakle, adrese i profile).
2. Da se ne diskriminiše kosovska dijaspora sa duplim plaćanjem osiguranja vozila na granicama.
3. Da se stvore uslovi i da se omogući dijaspori da glasa, ne poštom, već u drugim uslovima.
          a) elektronskim putem
          b) direktnim glasanjem na glasačkim mestima, kao na primer u ambasadama, konzulatima ili u sedištima             kosovskih klubova i udruženja.
4. Predstavljanje dijaspore u državnim institucijama, rezervisana mesta u parlamentu Kosova, za predstavnike dijaspore, ne preko političkih partija.
5. Osoblje ministarstva dijaspore da kontroliše dijaspora.
6. Otvaranje konzulata NRW.
7. Otvaranje kulturnog centra u glavnom gradu provincije Dizeldorf.
Nadamo se da će institucije naše zemlje biti razumne prema našim legitimnim zahtevima.
Mi smo spremni u svakom trenutku da razgovaramo sa bilo kim da je potrebno, da razjasnimo i predstavimo naše zahteve u detalje."