Odlučujuća naredna sedmica

Naredna sedmica će pokazati da li je Ramush Haradinaj uspio osigurati 61 glas za formiranje vlade. Brzo formiranje institucija su također zatražile i država Kvinte, dok vođe "Samoopredjeljenja" i koalicije LAA ističu da neće glasati za kandidata koalicije PAN za premijera, piše list "Zëri".

Ramush Haradinaj je osigurao dovoljan broj glasova u Skupštini i sljedeće sedmice će se održati konstitutivna sjednica. Tako kažu vođe koalicije PAN, bez obznanivanja ko su ti drugi poslanici koji bi glasali njihovog kandidata za premijera, piše list "Zëri".

Na posljednjim parlamentarnim izborima održanim 1. juna, koalicija PAN je uspjela osvojiti 39 mandata u Skupštini i sa 20 mandata manjinskih zajednica, ovoj koaliciji su potrebna još dva glasa za formiranje vlade.

Mediji špekulišu da će u korist koalicije PAN glasati poslanica LDK-a, Teuta Rugova, kćerka pokojnog predsjednika Ibrahima Rugove, kao i drugi poslanik ove partije, Naser Rugova, piše list "Zëri".

Kako bi uvjerio ove poslanike, govori se da je poduže vrijeme bio angažiran bivši ministar životne sredine, Dardan Gashi, koji je ujedno i posrednik PAN koalicije.

Gashi je dan ranije potvrdio da je bio prisutan sastanku predsjednika Hashima Thaçija sa Ramushem Haradinajem. On nije govorio o čemu je bilo riječi na sastanku, nego je kazao da je tu bio kao prijetelj Thaçija i Haradinaja.

Ali potpredsjednik LDK-a, Lutfi Haziri, je negirao da će bilo koji od njihovih poslanika glasati u korist PAN koalicije.


Teuta Rugova


Naser Rugova