Zajedničko saopštene

U zajedničkom saopštenju koje su izdale ambasada Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država navodi se da su predstavnici koje su građani izabrali odgovorni za formiranje nove vlade prema zakonima i Ustavu Kosova.

"Vidjeli smo rezultate prijevremenih izbora za Skupštinu Republike Kosovo. Takođe podsjećamo na početne nalaze Izborne posmatračke misije EU, i očekujemo od nove Skupštine da njen odgovor na preporuke ove Misije stavi kao prioritet.

Takođe želimo da iznesemo stav naših zemalja u vezi formiranja Vlade. Kao što smo više puta istaknuli, građani Kosova su ti koji biraju svoje predstavnike. Samo su ti predstavnici odgovorni za formiranje nove Vlade, prema zakonima i Ustavu Kosova. Radićemo sa bilo kojom pravno konstituisanom Vladom koja poštuje obaveze Kosova, evropsku reformsku agendu, i širu evropsku perspektivu Kosova. Pozivamo partije koje će formirati sljedeću vladu da daju prioritet izgradnji vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u svim djelovima Kosova, kako bi privukli investicije koje su očajnički potrebne za otvaranje radnih mjesta i održivi ekonomski rast.

Takođe pozivamo Vladu i Skupštinu da što prije krene sa ratifikacijom graničnog sporazuma sa Crnom Gorom, i da se ozbiljno uključi u dijalogu sa Srbijom, kako bi normalizovali odnose između dvije zemlje", navodi se u saopštenju.