Izbjegavati jaku i masnu hranu

Vreli dani pogoduju širenju brojnih mikroorganizama u hrani pa su trovanja hranom češća u ljetnjim mjesecima. Iako prema podacima Agencije za hranu i veterinu ove godine nije zabilježeno nijedno masovno trovanje hranom, iz Inspekcije kažu da su kontrole ispravosti hrane pojačane a kazne rigorozne.

Crevne bolesti u ljetnjim mjesecima, kažu stručnjaci, najčešće se mogu dobiti od brze hrane, obzirom da mesni prozvodu spadaju u vrlo osjetljivu visoko kontimiranu hranu. Prilikom kupovine "brze hrane" kao što su pljeskavice najviše pažnju treba obratiti na mjesto gdje se hrana čuva.

"Tokom ljetnjeg perioda mnogo vodimo računa gdje čuvamo meso. Imamo pet rasladnih uređaja i dubinski zamrzivač. Meso uzimamo samo u provjerenim mesarama i to onoliko koliko nam je potrebno samo za jedan dan",  kaže Misin Qesasi, prodavac brze hrane.

Iz odjeljenja inspekcije u opštini Gračanica kažu da su zbog povećanja spoljašnje temperature pojačane i kontrole ispravnosti hrane u marketima, pekarama i kioscima brze hrane. Oni istuču da su kazne za neispravnu hranu rigorozne.

"Vršimo kontrolu higijenskih uslova, zatim kontrolu držanja hrane mesa mesnih prerađevina, bjelančevina i slično. Kaznene mjere su za fizička od 300 do 400 eura a za pravna lica od hiljadu do 3 hiljade eura. Ukoliko primjetimo neku sumnjivu hranu mi je šaljemo u laboratoriju u Agenciji za hranu i veterinu", kaže Nenad Milić, Tržišni inspektor u opštini Gračanica.

S obzirom da su pojačane kontrole inspekcije, iz Agencije za hranu i veterinu kažu da građani Kosova nemaju razloga za strah i da mogu slobodno da konzumiraju sve vrste hrane. Po njihovim riječima ove godine nisu zabilježena masovna trovanja hranom.

"Posljednjih godina subjekti koji prodaju hranu su izgradili i odgovarajuću infrastrukturu a imaju i tehnološko izgrađeni sistem 'Hasapa', tako da proizvod bude najkvalitetniji. Građani Kosova mogu da budu sigurni da jedu sigurnu hranu",  kaže Ibrahim Treshnjaku, uz Agencije za hranu i veterinu.

Ljekari preporučuju da u vrelim ljetnjim danima treba izbjegavati jaku i masnu hranu a konzumirati dosta voća i povrća kao i unositi veću količinu tečnosti. Konzumiranje brze hrane ima negativan uticaj na mentalno zdravlje a lakše dolazi i do degenerativnih promjena moždanog tkiva.