Thaçi i Haradinaj dogovorili

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova će najvjerovatnije biti održana u srijedu, tvrde u koaliciji okupljenoj oko PDK, čiji je kandidat za premijera Ramush Haradinaj, piše list "Zëri".

List "Zëri" dalje pieš da su o tome razgovarali juče Hashim Thaçi i Ramush Haradinaj.

Kako je ranije najavljeno, kandidat za to mjesto je predsjednik Demokratske partije Kadri Veseli, koji je tu dužnost obavljao i u prošlom sazivu skupštine.

Prema riječima Rasima Selmanaja iz Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, Thaçi i lider te stranke su se složili da je potrebno sazvati konstitutivnu sjednicu Skupštine što prije.

"Imamo dovoljno glasova da formiramo vladu", izjavio je Selmanaj, koji, međutim, nije precizirao koje stranke će činiti novu vladu s obzirom na to da je koalicija okupljena oko LDK odlazećeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredjeljenja Albina Kurtija ranije saopštile da neće podržati vladu Ramusha Haradinaja.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 11. juna. Na njima je koalicija "PAN" ( Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Inicijativa) osvojila 39 mandata. Pokret "Samoopredjeljenje" ima 32, koalicija "LAA" (Demokratski savez, Alijansa za novo Kosovo i Alternativa) ima 29.

Gradonačelnik Prištine i član pokreta "Samoopredjeljenje" Shpend Ahmeti nije isključio mogućnost da predstavnici međunarodne zajednice zatraže od predsjednika Hashima Thaçija da mandat za formiranje nove vlade dodeli tom pokretu i koaliciji okupljenoj oko LDK odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Ahmeti ne isključuje, naime, mogućnost da se to dogodi nakon što koalicija okupljena oko PDK, odnosno njihov kandidat za premijera Ramush Haradinaj, ne uspije da formira vladu u prvom pokušaju.

On je za KTV rekao da je moguće da u Prištini postoje strani uticaji, kao što je to, kako je rekao, slučaj u Makedoniji.