I dalje neizvesna politička situacija

Na Kosovu je i dalje neizvesna politička situacija. Prošlo je mjesec dana od parlamentarnih izbora a pregovori oko formiranja vlade i dalje traju.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj i kandidat za premijera ispred kolacije PAN, pozvao je lidere drugih stranaka da razgovaraju. Tom pozivu, kako za sada stoje stvari neće se odazvati Demokratski savez Kosova, a vrlo moguće da to neće učiniti ni Samoopredjeljenje.

Članica pokreta Samoopredjeljenje Albulena Haxhiu napisala je na svom Facebook profilu da kaolcija PAN nema dovoljno glasova i iz tog razloga se još uvijek ne saziva konstitutivna sjednica.

"Ne postoji nijedan drugi razlog (osim brojeva) što se još uvijek ne saziva konstitutivna sjednica! Thaçi radi u punoj službi PAN koalicije, to dokazuje izostavljanje sazivanja konstitutivne sjednice! Ako Haradinaj ima brojeve da formira vladu, sjednica bi trebalo da bude odmah sazvana. P.S. brojevi imaju uticaj i na izbor Kadrija Veselija za predsjednika skupštine, tako da je najbolje da se promjeni prijedlog i da se otvori put formiranju Vlade", navela je Haxhiu.

Sa druge strane, Memli Krasniqi iz Demokratske partije Kosova kaže da koalicija PAN ima dovoljan broj glasova poslanika, i smatra da bi svima trebalo pružiti priliku za razgovor o formiranju vladajuće koalicije.

"Ja znam da imamo više od 61 poslanika. Nije moje da vam saopštim imena poslanika jer vjerujem da će to oni sami učiniti. Mislim da bi bilo veoma korektno da i partije koje su izgubile na izborima imaju volje da razgovaraju sa mandatarom ne samo isključivo o formiranju koalicije nego o načinu i viziji o tome kakvu vladu mi želimo. Ali se vidi da nemaju samopouzdanja za razgovor. Ali to nije naš nego njihov problem, i u tom slučaju, normalno je da vodimo razgovore i sa poslanicima pojedinačno”, rekao je Krasniqi za agenciju "Kosovapress".

Politički analitičari smatraju da je još uvijek teško prognozirati ko će formirati novu vladu.

"Ukoliko bude bilo novih izbora u tom slučaju će Samoopredjeljenje možda biti u mogućnosti da samo napravi vladu, i novi izbori bi išli njima u prilog. Da li će ostale stranke smoći snage da pronađu neki modul kako bi formirale vladu, znajući kakva im opasnost preti, ostaje da se vidi", rekao je Nexhmedin Spahiu za RTK2.

I Ambasada SAD u Prištini pomno prati događaje na političkoj sceni Kosova. Iz ambasade je saopšeno da očekuje od političkih lidera da u ovom važnom periodu donose odluke koje će biti u interesu građana.

Portparolka američke ambasade Michelle Schohn izjavila je da je ambasador Graig Delawie u redovnom kontaktu sa političkim liderima, ali da se ne izjašnjava o tome ko bi trebalo da formira novu vladu.

Marko Lekić, RTK2