PAN na velikom testu

Ramush Haradinaj, kandidat za premijera "ratne koalicije", već je izgubio svoju prvu bitku nakon što su pokret Samoopredjeljenje i LDK odbili sastanak, piše Zëri.

Lideri koalicije PAN su možda izašli kao pobjednici iz rata, ali ono što se sada dešava, u miru, čini se da je van njihovih očekivanja. Haradinaj je već izgubio svoju prvu bitku nakon što su pokret Samoopredjeljenje i LDK odbili sastanak, ali da li će izgubiti rat, ostaje da se vidi tokom naredne sedmice.

Međutim, kako se dodaje, pitanje da li će izgubiti i rat tek ostaje da se vidi u narednim nedjeljama, a izazovi koji stoje pred koalicijom Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, kada je riječ o formiranju vlade, možda nadilaze njihova očekivanja.

U svakom slučaju, vrijeme ističe i odbrojavanje za Haradinaja je već počelo, upozorava se u tekstu u listu "Zëri".

Bitka u miru proizilazi da je teža nego što je "ratno krilo" ili pak lideri koalicije PDK-AAK-Nisma, (PAN) očekivalo.

Kada je sada ponovo počelo prebrojavanje za sastavljenje Vlade, oni još uvijek nisu osigurali dovoljan broj za njeno formiranje.

Kandidat za premijera iz ove koalicije, Ramush Haradinaj, jučer je obećao pred šeficom Kancelarije EU, Natalyom Apostolovom da će ubrzo oformiti institucije, piše "Zëri".

Ali njegovo obećanje nakon prvih rezultata koji su se pojavili nakon izbora, da će u prvoj sedmici formirati vladu sada izgledaju veoma teško ostvarljivi.

S druge strane, analitičari ovo vide teško i u drugoj, trećoj sedmici pa i tokom čitavog mjeseca. Oni čak ne isključuju mogućnost da zemlja ide ponovo na birališta.

Da bi otežali posao Haradinaju pobrinula su se dva druga politička bloka, Pokret "Smoopredjeljenje" i koalicija LAA.

Nakon odbijanja poziva Haradanaja da se odazovu sastanku, predstavnici ovih stranaka kažu da među njima nema onih koji će glasati za vladu "Haradinaj"...