Javnost nema povjerenja u pravosudni sistem

Organizacija za demokratiju, borbu protiv korupcije i dostojanstvo “Ustani” u partnerstvu sa organizacijom Komunikacija za društveni razvoj, uz podršku Kancelarije EU na Kosovu, organizovala je tribinu na temu "(Ne)pristup pravdi i ljudska prava".

Tokom tribine predstavljeni su nalazi 12-mjesečnog praćenja rada osnovnih sudova u Prištini, Mitrovici i Gnjilanu. U tom periodu otkriveno je 15 slučajeva korupcije na visokom nivou u kojima je bilo uključeno 140 ljudi.

Organizacija "Ustani" je pratila 102 sudska procesa u Osnovnim sudovima u Prištini, Gnjilanu i Mitrovici, u periodu od maja 2016. do istog mjeseca 2017. godine. Tom prilikom identifikovala je različite povrede pravosudnog sistema.

"Javnost nema povjerenja u pravosudni sistem zbog toga što je imidž malo oštećen. U 85 navrata smo identifikovali 15 slučajeva korupcije kod ljudi visokog profila, u koje spadaju dva bivša poslanika, pet bivših ministara i četiri gradonačelnika", rekao je Arton Demhasaj iz NVO "Ustani".

Član organzacije "Ustani" Genc Nimoni je ukazao na problem pri funkcionisanju pravosudnog sistema u regionu Mitrovice.

"Prema organizativnoj strukturi suda u Mitrovici, njega čine i ogranci u Leposaviću, Srbici, Zubinom Potoku i Vučitrnu. Ako pogledamo malo u prošlost, možemo uvidjeti da je već 9 godina na sjeveru zatvoreno Sudstvo i Tužilastvo, dok pet godina nismo tretirali slučajeve. Zbog ovih problema kršeno je pravo na pravedno suđenje", poručio je Genc Nimoni, član NVO "Ustani".

Rezultate do kojih se došlo u okviru projekta "(Ne)pristup pravdi i ljudska prava" treba iskoristiti za unaprijeđenje sudstva i efikasniju borbu protiv korupcije, smatra državni tužilac Kosova, jer su to i uslovi za pristup EU.

"Ovi rezultati će biti upotrebljeni za prevazilaženje poteškoća sa kojima se suočava pravosuđe i naš je zadatak da se ti nedostaci ne ponove u budućnosti. Na taj način predstavljaćemo i najveću smetnju onima koji žele da vide loš pravosudni sistem na Kosovu", zaključio je Aleksander Lumezi, državni tužilac Kosova.

Iz organizacije za demokratiju, borbu protiv korupcije i dostojanstvo "Ustani" naglasili su da bi još jedan način za unaprijeđenje pravosudnog sistema bio stvaranje baze podataka otvorene za javnost, jer bi se na taj način povećala transparentnost i smanjila mogućnost za korupciju.

Kristina Petrović, RTK2