Konstitutivna sjednica naredne nedjelje

Na Kosovu se i dalje čeka formiranje novog parlamenta i vlade. Najveće šanse da formira novu vladu i dalje se daju Ramushu Haradinaju, iako je neizvjesno koliku podršku ima.

On je pozvao sve stranke na pregovore, ali su ga dvije najveće albanske već odbile. Zato se danas sastao samo sa predstavnicima manjinskih zajednica, ali među njima nije bilo srpskih predstavnika.

Nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila rezultate izbora, političke partije su započele svoje aktivnosti, kako bi što prije formirale nove insistucije.

Ramush Haradinaj, predloženi kandidat za premijera Koalicije PAN, koja je dobila najveći broj glasova, juče je pozvao stranke na pregovore, ali je odmah nakon toga, kako od Samoopredjeljenja, tako i od Demokratskog saveza Kosova, dobio negativan odgovor.

"Odlučili smo da se ne odazovemo Haradinajevom pozivu, sve dok je dio koalicije PAN. Ukoliko on bude odlučio da napusti ovu koaliciju, onda možemo sesti i razmatrati druge opcije", kaže Arban Abrashi.

Iz Srpske liste, koja se smatra glavnim faktorom koji bi mogao da omogući Haradinaju da formira Vladu, kažu da su spremni za pregovore. Imajući u vidu da Haradinaj insistira da ima neophodne glasove za formiranje nove Vlade i ukoliko bude uspio, onda će prema posmatračima biti neophodan širi konsenzus prilikom donošenja odluke u parlamentu.

"Ako Vlada Ramusha Haradinaja uspije da se formira, onda ispada da će polovina parlamenta, odnosno abanski poslanici biti u opoziciji, tako da će ona imati potrebu za širi i nacionalni konsenzus, kao i uključenje aktuelnih opozicionih stranka u donošenje velikih odluka. Ove velike odluke nisu samo one koje je definisala EU, kao što je demarkacija i druga pitanja već i proces dijaloga. Vlada Kosova u dijalogu sa Srbijom više neće imati snagu da nametne odluke bez podrške ili saglasnosti opozicije", smatra analitičar Astrit Gashi.

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova, po svemu sudeći, može se očekivati naredne nedjelje, dok je krajni rok za njeno konstituisanje 8. avgust. Prema Ustavu, predsjednik Kosova može odmah Skupštini predložiti kandidata za premijera, nakon čega će isti u roku od 15 dana predložiti sastav nove Vlade.

Video pogledajte OVDJE

Autor: Zana Cimili
Izvor: N1