Nakon potvrde rezultata

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova odbili su poziv na konsultacije Ramusha Hardinaja, kandidata za premijera pobjedničke koalicije Demokratse partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative.

On je na razgovore pozvao lidera pokreta Samoopredjeljenje, Visara Ymerija. Ta stranka pojedinačno je druga po osvojenom broju glasova i teži da sama formira vladu. U srijedu se očekuje da će se sastati sa predstavnicima manjinskih zajednica.

Njegov prijedlog političkim liderima je da se sastanci održe u Skupštini Kosova, a sve to u cilju da se za nedjelju dana, u ponedjeljak 17. jula, održi konstitutivna sjednica Skupštine Kosova, a da bi se nakon toga odmah održala još jedna sjednica za izbor Vlade Kosova.

Iz pokreta Samoopredjeljenje rekli su da Haradinaj nema pravo da upućuje pozive za konstitutivnu sjednicu jer je još uvijek samo jedan od tri kandidata za premijera. S toga, ovaj pokret se neće odazvati sastanku sa njim.

Lider ovog pokreta, Visar Ymeri, kazao je da je dobio poziv ali da mu nije jasan cilj sastanka. On je dodao da nije njegov zadatak da koordinira konstitutivnu sjednicu Skupštine.

"Ukoliko nas Haradinaj poziva radi mogućnosti saradnje o vladavini, taj sastanak se može prihvatiti samo kada on kao čelnik Alijanse pošalje poziv, a pošto bude napustio koaliciju PAN", dodao je Ymeri na Facebook-u.

I lider Demokratskog saveza Isa Mustafa, rekao je da se neće odazvati sastanku sa Haradinajem.

"Mi smo se jasno izjasnili da nećemo imati nikakve sporazume sa koalicijom Demokratske partije", kazao je on.

Nakon potvrde izbornih rezultata u subotu, očekuje se da će predsjednik zemlje u roku od 15 dana predložiti Haradinaja za mandatara vlade.

Haradinaj teži da formira vladu uz pomoć glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Lider Srpske liste, Slavko Simić, izjavio je u ponedjeljak za RSE da će se odazvati razgovorima sa Haradinajem, ali isto tako i pozivima ostalih kandidata za premijera, ukoliko ih bude bilo.

Inače, koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative te još 10 manjih partija, dobila je 39 poslaničkih mjesta. Pokret Samoopredjeljenje 32, a koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, 29.

Za izbor vlade potreban je 61 glas od 120 poslanika.