Poslije verifikacije rezultata

Poslije verifikacije rezultata sa parlamentarnih izbora zvanično bi mogli da otpočnu pregovori o formiranju vlade. Skupština bi trebalo da bude konstituisana 30 dana od potvrđivanja izbornih rezulata, najkasnije do 7. avgusta. Ostaje pitanje da li bi to moglo da se dogodi već tokom jula. Ramush Haradinaj je rekao da će raditi na tome da institucije budu uspostavljenje u rekordnom vremenu.

Uskoro bi trebalo da i predsjednik Kosova Hashim Thaçi povjeri mandat za formiranje vlade Ramushu Haradiniju - kandidatu za premijera ispred koalicije koja je odnela većinu na izborima. Haradinaj je u toku dana već pozvao na razgovor lidere Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova (LDK) ali i Sprske liste.

"Predložio sam Visaru Ymeriju i Isi Mustafi da sutra razgovaramo u Skupštini Kosova. Želimo da razgovaramo sa svakim poslanikom i želim da vladu uspostavimo u rekordnom roku. Kao mandatar, želim da prednost dam širokoj koaliciji", izjavio je Ramush Haradinaj, kandidat za premijera koalcije PAN.

Međutim, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kaže da se neće odazvati Hardinajevom pozivu jer ne žele da budu dio kolicije u kojoj se nalazi njihov dojučerašnji partner u vladi Demokratska partija Kosova (PDK).

"Nemamo potrebe za takvim sastancima, mi kao LDK i kao koalicija smo jasno rekli da nećemo ući u nikakav kolacioni sporazum sa PDK. Oni imaju prava da na osnovu Ustava razgovaraju i mi očekujemo da završe sve demokratske procese. Naša parlamentarna grupa, naši koalicioni partneri učestvovaće na konstitutivnoj sjednici i parlament će doneti odluku", naveo je Isa Mustafa, predsjednik Demokratskog saveza Kosova.

Sve više se spekuliše da bi do većine Ramush Haradinaj mogao da dođe kroz individualne glasove poslanika iz pokreta Samoopredjeljenje i koalicije okupljene oko LDK. Iz Samoopredjeljenja kažu da je takva praksa loša.

"Nedopustivo je i nečasno da poslanici koji su predstavnici naroda budu obični brojevi koji će nekom trebati da bi postao premijer. Znamo da su se neki u prošlosti zalagali za ovo, ali ova praksa jednom za svagda bi trebalo biti okončana", napisala je na Facebooku Shqipe Pantina.

Inače ranije je lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli rekao da ova partija neće napustiti koaliciju sa LDK kako bi se eventualno pruključila koaliciji PAN. Uspješni biznismen je za "Gazeta Blic" rekao da oni rade u okviru koalcije LDK i Nova Aleternativa i da su vjerni svojim partnerima.

Srpska lista još uvijek nije dobila zvanični poziv za razgovore o formiranju vlade, potvrdio je za RTK2 Slavko Simić.

"Mi smo spremni za svaku vrstu političkih konsultacija sa svim političkim partijama i njihovim predstavnicima, ali ono što je veoma važno da se što pre konstituiše skupština i da Hashim Thaçi odredi mandatara", rekao je Simić.

A objelodanjeno je i ono o čemu se u govorilo u predhodnom periodu, kandidat za prvog čovjeka skupštine ispred koalcije PAN biće Kadri Veseli.

"Kandidat za predsjednika skupštine će biti Kadri Veseli. Želimo da započnemo sa formiranjem institucija kako ne bi gubili više vremena. Veseliju neće biti teško da dobije 61 glas za to mjesto", rekao je za RTK Rexhep Hoti iz PDK.

Za izglasavanje nove vlade Kosova potrebna je podrška 61 poslanika, što znači da nijedna politička opcija nema dovoljan broj glasova da samostalno ili u koaliciji sa manjinama formira izvršnu vlast.

Marko Lekić, RTK2