Pojava koja je uzela maha

Mnogo puta se desilo da se na starim automobilima vrati pređena kilometraža. Tako su prodavani sa manje pređenom kilometražom na odometru (uređaj za mjerenje pređene kilometraže na vozilu).

Nakon stupanja na snagu Zakona o vozilima, očekuje se da se ovoj pojavi stane na put. Ovo je za portal "Telegrafi" potvrdio direktor Odjela za vozila u Ministarstvu za infrastrukturu, Nebih Shatri.

"Novi zakon predviđa stroge kazne za ljude koji na starim automobilima vrate pređenu kilometražu", rekao je on.

Tako, u pet tačaka člana 73 novog Zakona o vozilima stoji: "Tehnički pregled vozila.

1. Verifikacija tehničke ispravnosti vozila koja učestvuju u drumskom saobraćaju će se vršiti putem tehničke kontrole, postupka u kojem pravno lice za tehničku kontrolu ocjenjuje podatke o vozilu, stanje dijelova, sistema i opreme vozila i ispunjavanje drugih zahtjeva za vozilo, utvrđene ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu njega.

2. Ovlašteni subjekti za tehničku kontrolu, u slučaju tehničkog pregleda vozila su dužni da izvrše evidenciju pređenih kilometara vozila, (odometar - uređaj koji u motornom vozilu mjeri dužinu pređenog puta).

3. Kažnjava se novčanom kaznom od 2.000 eura, fizičko lice koje mijenja pređenu kilometražu na vozilu.

4. Novčanom kaznom od 10 hiljada eura se kažnjava pravno lice koje mijenja pređenu kilometražu na vozilu.

5. Novčanom kaznom od 1.000 eura se kažnjava i odgovorno lice u pravnom licu koje mijenja pređenu kilometražu na vozilu", pojašnjeno je u Zakonu.