Očekuju i od pojedinaca i od institucija

Odluke koje proizlaze iz sudskih procesa moraju da budu prihvaćene od strane pravne države. Navela je u izjavi za list "Zëri" ambasadorka Njemačke na Kosovu, Angelika Viets. U međuvremenu, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država naveli su da očekuju od svih pojedinaca i institucija Kosova da sarađuju sa Specijalnim sudom do momenta donošenja odluka.

Sjedinjene Američke Države i Njemačka očekuju od pojedinaca i institucija na Kosovu da sarađuju sa Specijalnim sudom.

Predstavnici SAD-a su još jednom za list "Zëri" dali punu podršku funkcionisanju Specijalizovanih komora u okviru svog mandata i u skladu sa Ustavom, prenosi portal "Kossev.info".

Njemačka ambasadorka na Kosovu, Angelika Viets, u izjavi datoj listu rekla je da odluke koje proizilaze iz sudskih procesa treba da budu prihvaćene od strane pravne države.

Prema njenim riječima, pokretanje rada ovog suda nije potrebno da čeka na formiranje institucija na Kosovu, jer će biti optuženi pojedinci i oni koji nisu nosioci funkcija, ili javnih funkcija.

S druge strane, političke partije na Kosovu navele su da, bez obzira na to da li se slažu, ili ne sa formiranjem suda, njegov rad ima zakonsku osnovu i kao takav biće poštovan.