Nakon usvojenih dokumenata

Specijalni sud za ratne zločine od juče je spreman da primi optužnice, nakon usvojenih dokumenata koji su bili potrebni za njegov rad.

Glavni tužilac David Schwendiman ohrabren je usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima koji omogućava pokretanje sudskog rada i vođenje sudskih postupaka.

"Ta pravila razjašnjavaju kako će kancelarija Specijalnog tužilaštva raditi svoj posao u budućnosti", izjavio je za Radio Slobodna Evropa izvršni asistent specijalnog tužioca Joseph Hollerhead.

Na pitanje kada se mogu očekivati prve optužnice pred Specijalnim sudom, Hollerhead je u pismenom odgovoru kazao da tužitelj ne može da komentariše pitanja koja se tiču istrage koja je u toku.

"Kancelarija Specijalnog tužitelja nastavlja svoj rad na osnovu zakona i ustavnih amandmana koji su usvojeni u Skupštini Kosova u avgustu 2015.", podsjetio je Hollerhead.

Prošle nedjelje je u sjedištu suda u Hagu usvojen glavni dokument za rad Suda koji je stupio na snagu ove nedjelje.

Više ne postoji nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnice od tužilaštva. Sada zavisi od Specijalizovanog tužilaštva kada će pokrenuti postupke i podignuti optužnice.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, kako je u svom izvještaju Savjetu Evrope naveo švicarski senator Dick Marty.

Specijalni sud ima nadležnost nad zločinima protiv čovječnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim djelima prema kosovskim zakonima, koji se povezuju sa navodima Dicka Martyja.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Priština Vigan Qorolli u izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da će doprinos za unaprijeđenje kosovskog društva svakako zavisiti od funkcionalizacije ovog suda.

"To je izgleda uslov između Zapada i Istoka, zbog neslaganja između Sjedinjenih Država i Rusije o funkcionalizaciji države Kosovo. Na Specijalni sud će se gledati kao na posljednju prepreku za neophodno unaprijeđenje kosovskog društva i kosovsku politiku na međunarodnoj sceni. To znači da će zaštita svjedoka biti alfa i omega rada Suda", ističe Qorolli.

Qorolli navodi da u ovom trenutku nema nikakvih indikacija ko se može naći na optuženičkoj klupi, ali od danas, Sud je spreman da intezivno radi.

"Vjeruje se da su svi dokazi prikupljeni, a jurisdikacija ovog suda je od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. Sva navodna djela koja su tada počinjena biće predmet Suda", dodaje Qorolli.

Vigan Qorolli dodaje da je Sud vrlo dobro sačuvao tajnu kada su u pitanju potencijalna imena ljudi koji će biti predmet istrage.

Iako je Sud nepravedan za Kosovo, "on će otkloniti veliku mrlju".

"Sumnje da su počinjeni ozbiljni zločini mogu se otkloniti samo na ovom sudu, kako bi Kosovo moglo slobodno poslije da diše na međunarodnoj sceni", ističe on.

Qorolli ukazuje da Kosovo mora da pruži sve garancije Specijalnom sudu da će izručiti ljude bez obzira ko su oni, te da će zaštiti svjedoke.

Nakon formiranja Specijalnog suda, na Kosovu je uslijedio talas nezadovoljstva, između ostalog, i zahtjeva poslanika, ali i udruženja porodica poginulih boraca da se ponovo razmotri zakonodavstvo o sudu, zbog toga što se bavi samo pojedincima iz OVK-a, ali ne i zločinima srpskih snaga.

Mnogi procjenjuju da je Sud iz tog razloga jednostran, dok drugi vjeruju da će se suditi za individualnu odgovornost i da će on otkloniti sumnje oko uključenosti osoba iz kosovske politike u teške zločine.