Dva poslanika LDK dala saglasnost

Uprkos nedovoljnom broju glasova da sama formira vladu i barikada iz LAA i Samoopredjeljenja da ne ulazi u koaliciju sa PAN, koalicija PDK-AAK-NISMA je uspjela da osigura 61 glas, prenosi Gazeta Metro.

Kako prenosi Gazeta Metro, Ramush Haradinaj, kandidat za premijera koalicije PDK-AAK-NISMA, uspio je da dobije garancije od dva poslanika LDK da glasaju za njegovu vladu.

Osim ova dva poslanika, u pregovorima sa PAN, postoji još jedan, koji će najvjerovatnije sa svojim glasom ući u koaliciju od 39 poslanika koji će zajedno sa manjinama i dva poslanika LDK osigurati 61 glas, čime je omogućeno vladi Haradinaja da dobije 62 glasova u Skupštini, pise Gazeta Metro.

S druge strane, najvjerovatnija opcija do sada za formiranje vlade PAN, pridruživanje Pacollijeve AKR koalicije, je prema ovom izvoru, pala iz kombinacije.

"AKR je definitivno van pregovora. Ona će, zajedno sa LDK i Alternativom, biti dio nove opozicije", rekao je ovaj izvor.

U međuvremenu, sada kada je ostalo još malo vremena do potvrde izbornih rezultata održanih 11. juna, vlada bi trebalo da bude formirana do kraja ovog mjeseca.

"Poslije formiranja Skupštine, što se očekuje da će se desiti ubrzo nakon potvrde rezultata, očekuje se da će vlada biti formirana do kraja jula", rekao je pomenuti izvor.

Po svemu sudeći, PAN, neće biti u koaliciji sa nijednom od političkih stranaka u novom parlamentu, već sa pojedincima iz ovih partija.