Iz prethodnih godina nasljeđeno gotovo 12 hiljada predmeta

Predsjednik Apelacionog suda Kosova Hasan Shala je iznio podatak da je iz prethodnih godina nasljeđeno gotovo 12 hiljada predmeta, dok je tokom prvih šet mjeseci stiglo oko 7 hiljada novih predmeta u ovoj godini.

I pored nedostatka sudija i ostalog pravnog osoblja, Apelacioni sud Kosova, kao drugostepeni sud, uspio je da u prvih 6 mjeseci ove godine uradi 350 predmeta više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupno je u tom periodu Apelacioni sud radio na oko 18 hiljada predmeta, a riješio je gotovo 5 hiljada, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Apelacionog suda, Hasan Shala je na konferenciji za novinare, govoreći o dostignućima i izazovima tog suda, iznio i podat da je iz prethodnih godina nasljeđeno gotovo 12 hiljada predmeta, dok je tokom prvih šest mjeseci stiglo oko 7 hiljada novih predmeta.

"Ovdje je svaki sudija zadužen sa 700 do hiljadu predmeta i zato imamo velikih problema. Sudije osim što izvršavaju svoju normu, rade i na urgentnim predmetima, tako da je ostalo još jedan mali broj, oko 150 predmeta iz 2013. i mislim da ćemo njih završiti u roku od dva mjeseca, ali ostaju predmeti za razmatranje iz 2014, ‘15. i ‘16. godine", kazao je on.

Nedostatak osoblja je veliki problem Apelacionog suda, istakao je Shala. On je naveo da je za razmatranje žalbi koje pristižu ovom sudu u razumnom vremenskom roku neophodno najmanje 55 sudija, a trenutno ih je 37. Takođe, postoji i nedostatak profesionalnih saradnika i pravnih službenika. Iako je standard u regionu da svaki sudija ima po jednog profesionalnog saradnika i po jednog pravnog službenika, u Apelacionom sudu na 37 sudija zaposleno je samo 8 saradnika, a u procedure glasanja je još njih 5.

Procjene pokazuju, dodao je on, da bi Apelacionom sudu sa postojećim osobljem i bez priliva novih predmeta, bilo potrebno 3 godine da riješi postojeće predmete.

Shala je izjavio da je zadovoljan brojem oborenih prvostepenih presuda i vraćanjem predmeta na ponovno suđenje Osnovnim sudovima, jer su u regionalnim okvirima.

“U okvirima normalnog je, iako bismo bili zadovoljniji da se ni jedna ne obori, ali ipak smo u normalnim okvirima za region gdje se procenat kreće od oko 25 do 30 posto, a kod nas je tačno 27.8 posto predmeta koje oborimo i vratimo na ponovno suđenje”, rekao je Shala.