Rok za izgradnju produžen

Radovi na glavnom mostu na Ibru sa sjeverne strane i dalje stoje, odlukom gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Gorana Rakića.

Most, čiju rekonstrukciju finansira Evropska unija, trebalo je da bude otvoren za vozila 20. januara 2017.

Nakon novonastalih događaja, izgradnje krajem prošle godine, pa rušenja potpornog zida sa sjeverne strane mosta u februaru, i novih dogovora koji su uslijedili, taj rok je produžen.

Natalija Apostolova, specijalna predstavnica Evropske unije u Prištini tom prilikom je rekla da će se otvaranje mosta desiti kada se projekat pretvaranja ulice Kralja Petra u Sjevernoj Mitrovici razvije u pješačku zonu, i pratiće procedure koje trebaju da se urade.

Međutim, odluku o obustavi radova gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić, koji nije bio dostupan za izjavu, donio je u aprilu, nakon serije incidenata u dijelu oko mosta. On je tada zatražio od međunarodnih i lokalnih bezbjednosnih organa, da osiguraju bezbjednost građanima.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa portparol EU na Kosovu Dinka Živalj kaže da projekat EU za revitalizaciju glavnog mosta u Mitrovici vrijedan 1.450.000 eura koji je započet 2016. godine, u velikom dijelu dobro napreduje.

"Još jedan ishod sporazuma u okviru dijaloga u Briselu predviđa pretvaranje ulice Kralja Petra u Sjevernoj Mitrovici u pješačku zonu. Evropska unija očekuje da se oba projekta uskoro završe.“

Šefica administracije u Opštini Sjeverna Mitrovica Adrijana Hodžić kaže da je prioritet lokalne samouprave bezbjednost svih građana koji tu žive, te da je opština dala konkretan zahtjev i EU, EULEX-u i svim onim institucijama koje se bave bezbjednošću da očekuje da povećaju prisustvo bezbjednosnih snaga u blizini glavnog mosta, kako bi se radovi nastavili.

"Jedini razlog zbog kog je Opština Sjeverna Mitrovica insistirala da se prekine sa radovima na glavnom mostu jeste manjak bezbjednosti i par incidenata koji su se dogodili u ovom regionu. Zaista je neshvatljivo da nismo dobili konkretnu podršku od strane relevantnih institucija kada je u pitanju povećanje prisustva svih onih institucija koje bi trebalo da se bave bezbjednošću, a odnosi se na EULEX, Kosovsku policiju i predstavnike KFOR-a.“

Šef operative Kosovske policije za region sjevera Željko Bojić potvrdio je za RSE da je situacija stabilna.

"U posljednjem periodu bezbednosna situacija je na zadovoljavajućem nivou u zoni odgovornosti regionalne direkcije policije Mitrovica sjever. U posljednje vrijeme nismo imali registrovanih slučajeva nekih većih razmjera i incidenata, tako da je situacija na zadovoljavajućem nivou.“

Hodžić kaže da je istina da nisu zabilježeni incidenti u posljednjem periodu, ali da je i činjenica da je incidenata bilo dok su radovi bili u toku, i da su prestali onda kada se prestalo sa radovima.

"Zaista postoji bojazan da može da se pogorša bezbjednosna situacija na terenu, i zato se insistira na povećanom prisustvu od strane bezbjednosnih snaga na samom terenu, u toku radova a i nakon završetka radova, bar na tom početku kada most bude prohodan, kako za pješake, tako i za vozila“, kaže šefica opštinske administracije, navodeći da lokalna samouprava nije zainteresovana da preuzme odgovornost za eventualne incidente i da se radovi na mostu nastave po svaku cijenu, već insistira na povećanom prisustvu institucija koje se bave bezbjednošću.

“Za sada ovo je stav naše lokalne samopurave”, kaže Hodžić.

Dragoljub Vlajić iz Severne Mitrovice smatra da prekid radova ničemu ne doprinosi i smatra da bi trebalo da se završe.

„Ja mislim da je to velika glupost. Mi nemamo ulice, nemamo ništa. Trebalo je prvo da regulišu ulice pa poslije da grade nešto. Prekinuto je dole gdje je igralište. Na šta liči to? Ni na šta. Pa nek se završi, šta mogu da spriječe s tim? Jesu li sprečili nešto tom politikom uslovljavanja? Ništa.“

Podsjetimo, svi predviđeni radovi na mostu i oko njega, sa južne strane, su završeni.