Odluka Vrhovnog suda Kosova

Vrhovni sud Kosova je jučer donio odluku kojom je iz pritvora oslobođen gradonačelnik Skenderaja, Sami Lushtaku.

Ovakvu odluku suda za Kosovapress potvrdio je Lushtakuov advokat, Arian Koci. Sud je prihvatio njegovu žalbu i Lushtaku sada treba da bude oslobođen, prenosi portal "Kossev.info".

"Sud je odlučio da oslobodi Samija Lushtakua," rekao je Koci za Kosovapress.

Lushtaku je optužen za navodne ratne zločine počinjene na Kosovu tokom rata.

Lushtaku: Izašao sam iz zatvora, ali izgleda da ulazim u drugi

"Zahtjev mene i mojih saboraca bio je da imamo pravdu u ovoj zemlji. Izašao sam iz zatvora u kojem sam bio, ali izgleda da ulazim u drugi zatvor," rekao je Lushtaku u svom prvom obraćanju po izlasku iz zatvora u Grdovcu.

Na pitanje da li će se odmah vratiti na posao, odgovorio je:

"Da ste zdravo."

U međuvremenu, Lushtakuov advokat, Arian Koci, obavjestio je da će njegov klijent prvo posjetiti grob legendarnog komandanta, Adema Jasharija.


Lushtaku: Dola nga një burg, e po më duket se... by kohanet "Oslobađanje Lushtakua pobjeda za Albance, gubitak za Srbiju"

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke Vojske Kosova pozdravilo je odluku da se Sami Lushtaku oslobodi. Ovo udruženje smatra da je odluka o oslobađanju "pobjeda za Albance i gubitak za Srbiju".

Očekuju da će i ostali biti pušteni, jer se u zatvoru drže sa političkim optužnicama.

Samiju Lushtakuu je kao pripadniku takozvane Dreničke grupe 1, pred kosovskim osnovnim sudom u Sjevernoj Mitrovici, suđeno u maju 2015. godine za ratne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom počinjenim u zatvoru "Oslobodilačke vojske Kosova" u Likovcu 1998. i 1999. godine i ubistvo. Lushtaku je prvostepenom odlukom osuđen na 12 godina zatvora, da bi mu, potom, Apelacioni sud Kosova u novembru prošle godine, kaznu smanjio na 7 godina. Pored njega, tzv. Drenička grupa 1 brojala je još šestoro optuženih - Sulejman Selimi, Jahir Demaku, Ismet Haxha, Avni Zabeli, Sahit Jashari i Sabit Geci.