Proslava Dana nezavisnosti SAD

"Nema sumnje da je Kosovo veoma napredovalo proteklih 21 godinu i napredak je nesporan. Međutim, mislim da je vidno da se onaj početni entuzijazam donekle smanjio. Prije vidimo pat poziciju, nego napredak," rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Greg Delawie sinoć u Prištini, na proslavi Dana nezavisnosti SAD-a, i obilježavanju 21 godine prisustva američke vlade na Kosovu.

Naglasio je da je na Kosovu mnogo više ljudi zabrinuto "zaštitom vlastite političke budućnosti", nego budućnošću samog Kosova, te da svoje nezadovoljstvo iskazuju iseljavanjem sa Kosova, a oni koji su ostali, svoju "frustraciju"  su pokazali na nedavnim izborima, predajući nevažeće listiće, piše portal "Kossev.info".

"Vjerujem da se Kosovo danas nalazi na prekretnici. Gledajući u budućnost, šta ćemo videti? Pozitivniju promjenu, ili sve veću stagnaciju?", istakao je Greg Delawie u svom govoru, izrazivši istovremeno i uvjerenje da će prisutni "u velikoj mjeri odlučiti o ishodu".

Kosovske lidere Delawie je pred formiranje nove vlade pozvao na "Veliki kompromis", upoređujući sadašnju situaciju sa istoimenim događajem u američkoj istoriji iz 1787, kada je nastao današnji Senat.

Naglasio je: "Međunarodne poluge koje su u prošlosti pružale podršku Kosovu u odlučivanju nisu više aktivne kao što su nekad bile. Svijet je rastrojen i mnoge zemlje su preokupirane svojim unutrašnjim problemima. Sve oči su sada uprte na Balkan. Sve više i više računamo na vas da sami donosite odluke i prihvatite odgovornost za njih."

Na kraju svog govora Delawie je podcrtao da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene Kosovu kao "suverenoj, demokratskoj i multietničkoj državi, u miru sa svojim susjedima i koje je potpuno integrisano u svjetsku zajednicu".

Poslije Delawiea, sa kosovske strane prisutnima na prijemu obratila se predsjednica Ustavnog suda Kosova, Arta Rama-Hajrizi, koja je o SAD-u govorila kao o inspiraciji i "svetioniku nade" za Kosovo,  naročito kada su u pitanju ustavna prava i sistem i demokratske vrijednosti za građane.

Prijemu u čast 4. jula, najvećeg nacionalnog praznika Sjedinjenih Američkih Država, prisustvovao je veliki broj zvanica. Pored međunarodnih diplomatskih predstavnika, u rezidenciji američkog ambasadora u Prištini bile su brojne ličnosti iz političkoj i javnog života, uključujući i bošnjačke predstavnike.