Pustoši sve pred sobom, otrovom ubija čak i ptice!

Kosovo ovih dana pogađa stihija neviđenih razmjera, pišu mediji. Radi se o misterioznoj pojavi štetnika tzv. crnog skakavca’ (Romalea guttata), koji se pojavio u okolici vojne baze Bondsteel smještene u Uroševcu. Radi se o izuzetno agresivnoj vrsti čiji je otrov toliko jak da može ubiti pticu ili manje sisavce. Naime, prirodni neprijatelji – vrsta ptica ‘loggerhead shrike’ koja bi mogla reducirati ovu populaciju, na prostorima Balkana ne obitava, dok naše vrste nisu imune na toksine koje ovaj skakavac luči i što mu je obrambeni mehanizam.

Kako piše portal "pouzdano.hr",  "crni skakavac" pripada autohtonim vrstama južnog dijela SAD-a. Vjerojatno je "dostavljen" u prostor bez prirodnih predatora nizom transportnih letova iz SAD-a. Kako mu na ovim prostorima ništa ne stoji na putu neviđenom brzinom počeo se širiti na jug i sjever Kosova.

Napada: širokolisno povrće, skoro sve korove, kukuruz, voće (sve vrste, uključujući citruse, smokve, koštićavo voće, oštećuju i list i plod). Napadaju i skoro sve vrste ornamentalnog cvijeća, kojem uništavaju i list i cvijet.

Izrazito su invazivni jer ženka polaže jaja svake dvije sedmice i donosi po 60-tak, a odrasli dosegnu 8 centimetara.

Od povrća napadaju i bob, grašak, špinat, kupus, rajčice, paprike i sve ostalo…

"Metoda im je totalna defolijacija biljke koju kolonija napada. Izrazito je društveni štetnik i uvijek se pojavljuje u rojevima, tako da tamo gdje napada, napada cijela kolonija. U Hrvatskoj još nisu uočeni ali se trenutno rapidno šire Kosovom. Nije jestiv, za razliku od nekih drugih vrsta, koje to jesu. Nije hrana ni za druge životinje, radi već gore spomenutih toksina. Djecu treba čuvati podalje od 'crnog skakavca' jer mlaz njegovog otrova koji je izrazito agresivan može ozlijediti kožu. Jedna doza otrova koju izbacuje odrasli štetnik obično ima oko 5 mikrolitara (jedan mlaz). Sadrži oko 40 hemijskih molekula, koje variraju, ovisno o hranidbenoj podlozi, uglavnom su fenoli i kinoni, koji su izrazito otrovni za sve kralježnjake", ističu u Poljoprivrednom fakultetu u Prištini.

Ukoliko se ne pronađe način da se osujeti širenje crnog skakavca, neće proći puno vremena do kad će on stići do Hrvatske, piše dalje portal "pouzdano.hr".