Većinu nema niko

Iz Centralne izborne komisije Kosova saopšteno je da je završeno prebrojavanje uslovnih glasačkih listića i da se očekuje da tokom dana budu saopšteni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna ove godine.

Predstavnici koalicija na čelu s Demokratskom partijom Kosova (PDK) i Demokratskim savezom Kosova (LDK) nastavili su intenzivne razgovore sa ambasadorima zapadnoevropskih država na Kosovu, a objavljivanje konačnih rezultata istovremeno će otvoriti put političkim subjektima da počnu intenzivnije konsultacije oko mogućih postizbornih koalicija za formiranje Vlade Kosova.

Koalicija na čelu sa PDK, čiji je kandidat za premijera Ramush Haradinaj, smatra završenim poslom obezbjeđivanje potrebnih 61 glasa za izglasavanje Vlade u Skupštini Kosova.

Kandidat Samoopredjeljenja Albin Kurti predlaže da s Demokratskim savezom Kosova formiraju postizbornu koaliciju koja će obezbjediti dovoljan broj glasova i bez glasova manjinskih zajednica. Iz LDK odgovaraju da čekaju da se objave konačni rezultati izbora.

Kandidat LDK za premijera Avdullah Hoti očekuje da pobjednička koalicija na čelu sa PDK neće moći da obezbjedi dovoljan broj glasova i da će Vladu formirati koalicija čiji je on kandidat za premijera Kosova.

Ni jedna strana nema dovoljan broj poslanika da formira vladu čak i pod uslovom da dobiju podršku svih dvadeset poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Nakon objave konačnih izbornih rezulata u roku od 30 dana se konstituiše Skupština. Poslije toga predsjednik zemlje, nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade, predlaže kandidata za premijera koji u roku od 15 dana od imenovanja predstavlja Vladu pred Skupštinom za čije je izglasavanje potreban 61 glas.

Ukoliko mandatar za sastav vlade ne dobije neophodnu većinu, predsjednik zemlje u roku od 10 dana imenuje nekog drugog kandidata, poslije čega se procedura ponavlja. Ukoliko se ni tada ne izabere Vlada, onda predsjednik raspisuje nove izbore.

U ovom slučaju, predsjednik može dati Ramushu Haradinaju mandat za sastav vlade, ali ukoliko on ne uspije da dobije dovoljnu većinu, predsejdnik ima diskreciono pravo da odluči o drugom kandidatu za mandatara Vlade. Nejasno je da li će drugi kandidat biti iz Haradinajeve koalicije ili može biti i bilo ko drugi ko ima potrebnu većinu, u ovom slučaju možda Kurti.

Nije isključeno da predsjednik odluči da prvoj partiji ili koaliciji da mogućnost da predloži drugog kandidata za premijera.