Kosovo je izvor, ali i krajnja destinacija

U godišnjem izvještaju State departmenta o trgovini ljudima navodi se da Vlada Kosova ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za sprečavanje ove negativne društvene pojave. Ministar unutrašnjih poslova Kosova u tehničkoj vladi Skender Hyseni rekao je da se mora uložiti više napora u borbi protiv ove kriminalne djelatnosti.

Kosovo je izvor, ali i krajnja destinacija trgovine muškarcima, ženama i djecom podvrgnutim prinudnom radu, navodi se u izvještaju State departmenta o trgovini ljudima. Većina žrtava su mlade djevojke, kako sa Kosova, tako i iz Albanije, Moldavije, Rumunije, Srbije. U izvještaju se navodi da žrtve čine i djeca sa Kosova i iz regiona, koja se bave prosjačenjem. Kosovo je načinilo napredak u borbi protiv ove vrste kriminala, a ministar unutrašnjih poslova ističe da će raditi na daljem unaprijeđivanju tužilaštva i sudstva.

“Kosovo je postiglo napredak i to je potvrđeno u izveštaju. Međutim, nije urađeno dovoljno da bi se našli u prvoj grupi zemalja. Planiramo da i dalje radimo na tome, a ne da i dalje budemo u drugoj grupi, da se nalazimo među zemljama koje ne ispunjavaju zakonodavne i ostale uslove za borbu protiv trgovine ljudima", kazao je ministar unutrašnjih poslova Kosova u tehničkoj vladi Skender Hyseni.

Izvještaj State depratmetna ukazuje i da je vlada u odnosu na prethodni period identifikovala više žrtava i krivično gonila i osudila više počinilaca ovog krivičnog djela.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da radi na onome što je radilo tokom prošle godine, ni manje ni više, zato što je ove godine urađen veliki posao. Razotkriveni su mnogi centri za prostituciju i zahvaljujući MUP-u uhapšen je veliki broj ljudi”, dodao je Hyseni.

Neke od preporuka upućenih Kosovu su da treba istražiti, goniti i osuditi trgovce ljudima, uključujući i njihove saučesnike, kao i pooštriti predviđene kazne za ova krivična djela. Takođe se navodi da treba ubrzati rješavanje predmeta, pozabaviti se identifikovanjem i pružanjem pomoći djeci podvrgnutoj prosjačenju i obezbjediti skloništa za žrtve trgovine ljudima u opštinama na sjeveru.