Dvodnevna radionica u Prištini

U Prištini se održava dvodnevna radionica pod nazivom “Finansiranje terorizma i pranje novca”. Prvog dana je zaključeno da su ove pojave izazovi sa kojima se suočavaju kosovske institucije, i da je u posljednjih nekoliko godina bilo uspješnih akcija sprečavanja terorističkih napada.

Glavni državni tužilac Aleksandar Lumezi je naglasio da je tokom 2016. godine na Kosovu zabilježeno 37 krivičnih prijava protiv 103 osobe zbog osnovane sumnje u umješanost u terorističke akcije. On je naglasio da je zahvaljujući efikasnosti pravosudnog i bezbjednosnog sistema na Kosovu taj broj u periodu od januara do marta 2017. godine smanjen, piše RTK2.

"Tokom prošle godine lokalne institucije su, u saradnji sa međunarodnim partnerima, spriječile nekoliko pokušaja terorističkih napada na Kosovu i u zemljama regiona. Naši građani koji su prekršili zakon i uključili se u podstrekivanje ili direktno regrutovanje stanovnika za borbe na ratištima u Siriji i Iraku su identifikovani i preduzete su odgovarajuće zakonske mjere, zbog čega su izrečene kaznene mjere čime je kosovski tužilački sistem ostvario uspjeh", rekao je Lumezi.

Predsjednik Tužilačkog savjeta Kosova Blerim Isufaj smatra da je sprečavanje finansiranja terorizma ključ za suzbijanje ove pojave.

"Finansiranje terorizma i pranje novca su globalna prijetnja i nijedna zemlja nije u potpunosti zaštićena od ovog fenomena. U tom smislu i Kosovo se suočava sa ovim oblikom kriminala u posljednjih nekoliko godina i često se uslijed nedovoljne koordinacije između lokalnih i međunarodnih institucija vladavine zakona stvara osnova za rasprostranjivanje ovog fenomena i na Kosovu", kazao je Isufaj.

Kako bi se finansiranje terorizma spriječilo, potrebni su i odgovorajući institucionalni kapaciteti i mehanizmi.

"Kosovska policija je veoma angažovana i ima svoje institucionalne mehanizme za sprečavanje i borbu protiv ovog fenomena. Formirana je specijalna jedinica koja deluje u sprečavanju finansiranja terorizma. Od 2013. godine do sada, Policija Kosova je pokrenula postupak protiv 300 osoba povezanih sa finansiranjem terorizma", naglasio je Hoti

Direktor finansijske obavještajne jedinice Dardan Nuhiu je u okviru radionice "Finansiranje terorizma i pranja novca" rekao da Kosovo unaprijeđuje tehnologiju za borbu protiv finansiranja terorizma i pokušaja pranja novca i napomenuo da je postignut napredak u razotkrivanju sumnjivih transakcija.