Izvori portala

Predizborna koalicija PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa) uspjela je da obezbjedi glasove za formiranje nove Vlade.

Izvori portala "Express" naveli su da su oni obezbjedili neophodan broj poslanika koji će da glasaju za Ramusha Haradinaja za premijera, prenosi portal "Kossev.info".

PDK-AAK-Inicijativa obezbjedili su dovoljno glasova za formiranje vlade odmah nakon sertifikovanja izbora, nakon čega slijedi dekret predsjednika za mandatara.

Izvori Express-a ukazali su na to da su Limaj i Haradinaj sa Veselijem uspjeli da obezbjede dovoljno glasova poslanika za formiranje novih institucija. Oni samo čekaju zvaničnu ovjeru rezultata izbora kako bi se ozvaničili svi detalji.

"Brojke su obezbjeđene", rekao je jedan zvaničnik koalicija PAN, ne navodeći da li su pristalice Haradinaja i iz redova koalicije LDK-AKR i Samoopredjeljenja.

Na posljednjim izborima, koalicija PAN uspjela je da osvoji 39 mandata, dok je Samoopredjeljenje na drugom mjestu, sa 31 mandatom. U međuvremenu, LDK-AKR osvojili su 30 mjesta u novom parlamentu.

Prema preliminarnim rezultatima, AAK je obezbjedila 10 mjesta, Inicijativa - 8, a PDK samo 21, odnosno 16 manje nego na prošlim izborima.

Sa druge strane, manjine, uključujući i Srbe, Bošnjake, Gorance, Aškalije, Turke - imaju 20 mjesta.