Njemačka štampa

Radikalizacija muslimana na Kosovu odakle potiče najveći broj boraca "Islamske države" u Evropi, kao i predstojeći parlamentarni izbori u Albaniji, neke su od tema kojima se bavi njemačka štampa.

"Glavno uporište IS na Balkanu", naslov je teksta u listu "DieWelt" od petka u kojem Krsto Lazarević piše o Kosovu koje "po glavi stanovnika ima najviše islamističkih boraca u Evropi, u mnogim džamijama teroristička milicija vrbuje svoje pristalice, a krivicu za radikalizaciju prije svih snosi Saudijska Arabija", prenopsi portal "Deutsche Welle".

Lazarević u članku takođe navodi da "širenje salafzma na Kosovu potiče iz Bosne i Hercegovine u kojoj se devedesetih godina na strani bosanskih muslimana borilo nekoliko hiljada džihadista. Nakon rata su mnogi kao znak zahvalnosti dobili bosanske pasoše. Saudijska Arabija izdvojila je milionske iznose uz pomoć kojih je podstaknuto širenje salafističkog učenja na Balkanu. Saudijskim novcem se, donedavno sekularno Kosovo, za samo nekoliko godina pretvorilo u glavno uporište salafizma u Evropi".

"Kosovo danas po glavi stanovnika ima najveći broj boraca ’Islamske države’ u Evropi. Postoji 316 potvrđenih slučajeva u kojim su se kosovski državljani priključili džihadističkim grupama u Siriji i Iraku. Trenutno se u Iraku i Siriji nalazi 75 džihadista sa Kosova, s kojim je otišlo još 40 žena i 29 djece. Prema navodima snaga bezbjednosti, 57 muškaraca sa Kosova poginulo je kao borci IS."

"Salafistička ideologija se na Kosovu širi u manjim gradovima i selima. Jedan od primjera je gradić Kačanik u jugoistočnom dijelu Kosova, nedaleko od granice sa Makedonijom. Iz tog gradića ’Islamskoj državi’ se priključilo više od 20 muškaraca. Stručnjaci smatraju da je razlog za širenje radikalnog islama u ruralnim regionima velika nezaposlenost mladih. Inače, više od 60 odsto mladih je nezaposleno i žive u velikom siromaštvu", kaže se u tekstu.

Razlog što se na Kosovu raširio radikalni islam, ističe Welt, jeste što kosovski Albanci u bivšoj Jugoslaviji nisu bili preterano religiozni. Zbog nedovoljnog poznavanja islama, oni su skloniji indoktrinaciji. Inače, 115 boraca IS u međuvremenu se vratilo na Kosovo. Kosovske snage bezbjednosti trenutno prate 300 opasnih islamista.

Otkako se Kosovo 2014. godine priključilo međunarodnoj alijansi protiv ISIS-a, zatvorene su kancelarije deset fondacija i udruženja. Međutim, stroge mjere snaga bezbjednosti su dovele do toga da salafisti sada deluju ilegalno, navodi Welt.

Priredio: Mehmed Smajić
Autor teksta: Deutsche Welle