Saopštenje CIK-a

Dok se još uvijek broje glasački listići sa vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. juna, Centralna izborna komisija počela je pripreme za lokalne izbore 22. oktobra. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako se navodi, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo.

Prijavljivanje političkih subjekata trajaće do 22. avgusta.

Od 16. jula do 23. avgusta vršiće se registracija birača van Kosova, a potom, od 18. do 19. avgusta, slijedi potvrđivanje biračkog spiska.

Ponovno brojanje 280 glasačkih kutija sa prijevremenih parlamentarnih izbora, kako je saopšteno iz CIK-a, trebalo bi danas da bude završeno, a potom, počinje brojanje glasova poslatih poštom, kojih je 5.246, te brojanje uslovnih glasačkih listića - njih 25.386.

Za 6. septembar zakazano je žrijebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću, a petnaest dana kasnije, 21. septembra - počinje predizborna kampanja koja će trajati do 20. oktobra.

Saopšteno je i da je Centralna izborna komisija donela odluku o ograničavanju troškova izborne kampanje za političke subjekte koji će učestvovati na lokalnim izborima.

Dozvoljeni troškovi za političke subjekte su - 0.50 eura po biraču, dok su u opštinama u kojima je broj birača ispod 5.000 - dozvoljeni troškovi 0.70 eura po biraču. Prethodno je saopšteno i da je za ove izbore izdvojeno oko 5 miliona eura.

Odluku o datumu održavanja izbora doneo je u srijedu predsjednik Hashim Thaçi nakon sastanka sa predstavnicima partija.