Za povrede zadobijene tokom i nakon završetka rata

Udruženje žrtava mina tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine zatražilo je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nadoknadu štete za povrede zadobijene tokom i nakon završetka tog sukoba, dok je od predsjednika Kosova Hashim Thaçija zatražilo da to pitanje postavi na dnevni red dijaloga u Briselu.

"Rat koji je vodila vaša država je ostavio velike i vrlo bolne posljedice. Veliki broj nevinih je izgubio život a mnogi su ostali bez ruku i nogu. Na žalost, kraj rata nije bio i kraj naših muka. Naša zemlja koju ste minirali postala je uzrok da mnogi građani Kosova plate životom ili zauvijek ostanu bez dijelova tijela i sa teškim posljedicama", stoji u pismu upućenom Vučiću.

Udruženje je od predsjednika Hashim Thaçija zatražilo da taj zahtjev prenese srpskoj strani u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu.

Predstavnik tog udruženja Avni Lubovci naveo je da je od dejstva mina 117 osoba izgubilo život na Kosovu, dok je 450 zadobilo teške povrede.

"Osobe koje su izgubile dijelove tijela tokom rata i neposredno poslije njega zbog vaše krivice su ostali bez dijelova svojih tijela. Iako je prošlo toliko godina, ta lica i dalje pate od strahota iako su tada bila djeca. Vaša država, Srbija, uzročnik je da mi danas ne možemo da nastavimo da živimo normalno kao i svi drugi", kazao je Lubovci.