Thaçi ga odlikovao

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) Zalmay Khalilzad izjavio je tokom sastanka sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem da je Kosovo kao nezavisnu državu priznala većina država, da ima privredu koja dobro funkcioniše i da je postiglo međuetničko pomirenje u dijalogu sa Srbijom.

"Kosovo je postiglo unutrašnji napredak, međuetničko pomirenje, u dijalogu sa Srbijom, u njegovom međunarodnom opredeljenju i u težnjama da se pridruži EU i ostalim zapadnim institucijama. Dakle, u kratkom vremenskom periodu postignuto je puno i ja sam zahvalan na tome što sam svjedok uspjesima 10 godina kasnije", rekao je ambasador Khalilzad, kojeg je predsednik Hashim Thaçi odlikovao "Ordenom nezavisnosti".

Thaçi je rekao da je Khalilzad na Kosovu poznat kao ambasador predsjednika SAD Georga Busha u UN, koji je snažno podržavo težnje naroda na Kosovu za "slobodom, jednakošću i pravdom, u vrijeme kada se Kosovo pripremalo da proglasi nezavisnost", navodi se u saopštenju kabineta predsjednika.

Prema Thaçijevoj ocjeni, ambasador Khalilzad je tokom američkog predsjedavanja Savjetom bezbjednosti UN Kosovo postavio kao glavno pitanje i rekao da se pitanje Kosova ne može odugovlačiti unedogled u SB UN.

"Dakle, odlikovanje koje mu se danas dodjeljuje je odlikovanje kosovskog naroda zbog njegovog angažovanja za nezavisnost Kosova", rekao je Thaçi.